forintbankjegy_jpg_viragmarton

Nagy bajban van T. Mészáros: 38 milliót keresnek rajta az érdiek

forintbankjegy_jpg_viragmarton

Nagy bajban van T. Mészáros: 38 milliót keresnek rajta az érdiek

T. Mészáros András ekkora összegű tiszteletdíjat vett fel a csatornatársulás elnökeként, a jelenlegi városvezetés úgy véli, jogellenesen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A csatornatársulás tanácsának tagjai, Érd, Diósd és Tárnok polgármesterei 2011 és 2019 között összesen 72 millió forint honoráriumot kaptak – értesült az Átlátszó.

A legnagyobb összegű tiszteletdíjat a társulás elnöke, T. Mészáros András vette fel: 38 millió forintot. A fennmaradó 34 millió forinton Diósd egymást követő független polgármesterei, Spéth Géza és Bogó László, valamint Tárnok volt fideszes polgármestere, Szolnoki Gábor osztoztak.

Érd jelenlegi városvezetése polgári peres eljárás útján kívánja visszaszerezni az álláspontjuk szerint jogellenesen kifizetett pénzeket.

„Miután a rendőrség elutasította Csőzik László polgármester büntető feljelentését, polgári jogi úton, polgári perben szeretnénk visszaszerezni a szabálytalanul kifizetett tiszteletdíjat. Várhatóan jövő év első negyedévében indíthatjuk a pert, jelenleg folyik a per előkészítése a város ügyvédje által”– mondta az Átlátszónak László Ferenc, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője.

László Ferenc hozzátette: nyitottak arra is, hogy elálljanak a perindítástól, amennyiben a következő hetekben az érintettek visszafizetik az illetékes minisztérium szerint is szabálytalanul felvett díjakat.

2016 májusában a Nemzetgazdasági Minisztérium (a Pénzügyminisztérium jogelődje) Államháztartási Főosztályának vezetője ezt írta az érdi csatornatársulásnak:

„A társulás elnöke és a társulási tanács tagjai választott tisztségviselőként így a saját önkormányzatukkal állnak jogviszonyban, ezért a részükre a társulásnál választott tisztségviselői tiszteletdíj jogcímen kifizetés nem történhet.”

Az Átlátszó kérdéseire – a tiszteletdíjra és a minisztériumi levélre vonatkozóan – sem T. Mészáros, sem a volt diósdi polgármester, Bogó László nem válaszolt. Szolnoki Gábor, Tárnok fideszes volt polgármestere ezt kérte közölni: „Jelen tudásom és ismereteim szerint jogcím nélküli, törvénytelen juttatásban nem részesültem”.

A pénz visszafizetésére egyébként Csőzik László polgármester lehetőséget teremtett, amikor a novemberi közgyűlésen felszólította elődjét, hogy ezzel a befizetéssel is segítse a rezsiválság miatt nehéz helyzetben lévő önkormányzatot (erről az ÉrdMost itt írt).

Az Átlátszó a fent említett tiszteletdíjat összehasonlította T. Mészáros vagyonbevallásaival, és eltérést talált: a táblázat szerint a csatornatársulás vezetősége 2011-ben havi 250 ezer forintot szavazott meg neki, ez az összeg 2013-tól havi 287 500 forintra emelkedett.) A volt polgármester azonban mindössze havi 250 ezer forintot tüntetett fel a 2017-ről és a 2018-as esztendőről leadott vagyonnyilatkozatában.

Két év alatt ez közel 1 millió forint különbséget jelent.

Az ÉrdMost megkereste T. Mészáros Andrást, azonban meg sem hallgatta kérdéseinket. Az Átlátszó említésére közölte: nem olvassa a honlapot, nem akarja későbbiekben sem olvasni, és nem tudja kommentálni az ott megjelenteket. Attól pedig elzárkózott, hogy a tartalmát ismertessük.

 

Ennek ellenére várjuk T. Mészáros András válaszait az alábbi kérdéseinkre:

1. Nem gondolja-e, hogy ki kéne állni az érdi emberek elé, és őszintén válaszolni a 38 millió forintos kérdésre?

2. Ha bíróság jogellenesnek ítéli a 38 millió forintos tiszteletdíj felvételét, visszafizeti-e azt?

3. Miért döntött úgy, hogy a polgármesteri fizetésén felül felveszi ez a tiszteletdíj jár önnek?

4. Hogyan minősíti azt, hogy a Pénzügyminisztérium jogelődje sem tartotta szabályosnak a tiszteletdíj kifizetését?

5. Nem tartja „pofátlannak”, hogy a fizetésén, a tiszteletdíján felül még jutalmat is felvett?

6. Nem tartja-e kutyakomédiának, hogy a polgármesterek megszavazták egymásnak a tiszteletdíjakat?

 

Az Átlátszó teljes cikkét itt olvashatják el.

 

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email