kozgyules3_221124

Érdi közgyűlés: elfogadták a takarékossági csomagot (2. rész)

kozgyules3_221124

Érdi közgyűlés: elfogadták a takarékossági csomagot (2. rész)

Parázs vita robbant ki a költségcsökkentési intézkedési terv körül.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hosszasan tárgyalta csütörtökön Érd képviselő testülete a költségcsökkentési intézkedési tervet. Ebben észszerű átszervezésekről, támogatások átvizsgálásáról is döntöttek.

„Észszerű és méltányos ez a takarékossági csomag – semmiképpen nem drákói szigorúságú. A bölcsődék, óvodák nyitva maradnak, a művelődési központ is szolgáltat, ahogy a könyvtár és a galéria is. Két dolog érintheti komolyabban a lakosságot: a Gárdonyi Tanuszoda és a Szepes központi épületének bezárása – de ezeket is ki tudtuk váltani”

– hangsúlyozta az ülést követően Csőzik László polgármester az ÉrdMostnak. Mint fogalmazott, „kihoztuk a legjobbat a lehetőségek közül, és nem maradnak el a téli kulturális és szórakoztató programok sem”.

 A takarékossági csomagban az alábbi intézmények, intézkedések szerepelnek:

  • A Gárdonyi tanuszoda működtetését a város december 12-től határozatlan időre szünetelteti.
  • A Fenyves-parkvárosi Köznevelési Centrum uszodáját továbbra sem nyitják meg.
  • A közgyűlés kezdeményezi a fenti két intézmény, valamint az Érd Aréna ingyenes vagyonkezelésbe adását a Nemzeti Sportközpontok részére.
  • A Szepes Alsó utcai épülete zárva marad, a Gépész és a Bajcsy-Zsilinszky úti épület mellett a Városi Galéria épülete (ami nyitva tart) ad helyet a kulturális, közművelődési programoknak.
  • A Jószomszédság és a Zenei Könyvtár nyitvatartási idejét átalakítják.
  • Intézményi átszervezések is szerepelnek a csomagban: egybeolvasztják a két óvodai tömböt (ez csupán adminisztratív intézkedés), a Városfejlesztési Kft.-t pedig költségvetési szervvé alakítják (ha nem cégként, hanem intézményként működik majd, azzal a város sok pénzt meg tud takarítani).
  • A 2023-as költségvetés kialakításánál megvizsgálják majd, hogy lehet észszerűen csökkenteni az egyházak és a hitéleti tevékenység támogatását, a civil keretet, és szükségessé válhat a sportcélú támogatások átvizsgálása is (ha elmaradnak az ígért kormányzati segítség, ezeket csökkenthetik).

A városvezetés október végén egyeztetett Balla György miniszteri biztossal az Érden tervezett takarékossági intézkedésekről – a helyi Fidesz-KDNP frakció mégsem értett egyet a javaslattal.

T. Mészáros András frakcióvezető a testület ülésén olyan módosító indítványt olvasott fel, ami véleménye szerint „egész más, a városhoz méltóbb pályára helyezné a költségmegtakarítást.

T. Mészáros érdi energiaalapot hozna létre, amelynek pénzügyi forrása többek közt a helyi adóbevétel-többlet, illetve a 700 milliós rendkívüli kormányzati támogatás lenne, de szerinte további egymilliárd forint átcsoportosítható volna ebbe az alapba, és összesen  2,4 milliárd forint lehetne az induló összeg.

Csőzik László erre válaszolva hangsúlyozta: a kormány komoly megszorításokat vezetett be, megfosztotta Érdet a korábban minden évben neki juttatott 700 millió forintos plusz bónusz működési támogatástól, megcsapolta az önkormányzatokat megillető jogos forrásokat, és csak akkor ad az önkormányzatoknak támogatást, ha a települések takarékossági tervet alkotnak, és lehetőleg minél több intézményt bezárnak.

A kormány ráadásul nem szavazta meg azt a javaslatot, hogy az önkormányzatok számára is hozzon létre hatósági ársapkát a villamos energia és a gáz tekintetében – pedig ez megoldotta volna a települések gondjait.

„Az energiaalapra valóban szükség van, de teljesen más forrásokból, mint amit T. Mészáros András említ.

Fizesse meg T. Mészáros azokat a károkat, amelyeket okoztak a regnálásuk alatt, és amelyek rendre a mi időnkben pattantak ki:

fizesse be a város kasszájába azt a 430 milliót, amire a Kormányhivatal megbüntette a várost, mert 2010-ben bosszúból átminősítette a Műszerautomatika telkét;

utalják át azt a 70 milliót, amit a Bács István ex-alpolgármesterhez ezer szállal köthető cégek trükköztek össze az óvodafelújítási pénzekkel;

és azt a 36 millió forint tiszteletdíjat, amit a Pénzügyminisztérium jogelődje szerint is szabálytalanul vett fel az Az Érd és Térsége Közműfejlesztési és Beruházási Önkormányzati Társulás elnökeként 2011 és 2018 között a polgármesteri fizetésén felül”

– sorolta többek között Csőzik László, aki azzal zárta szavait: T. Mészáros András összesen 1,7 milliárd forintot helyezhetne az általa felállítani javasolt alapba.

„A megugrott rezsiköltségeket ebből lazán finanszírozhatnánk. Úgy gondolom, hogy erre a fedezet rendelkezésre áll a képviselő úrnál” – zárta szavait.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email