gaz_jpg_pixabay_960_720

Túl a rezsiválságon – Lesz gáz hosszútávon is – videó

gaz_jpg_pixabay_960_720

Túl a rezsiválságon – Lesz gáz hosszútávon is – videó

A rezsi- és energiaválság kapcsán indított videósorozatunkban ezúttal a gáz alapú fűtési rendszerek témáját járjuk körbe.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Jóllehet az elmúlt időszakban sokszor hallhattuk, hogy a gázfűtés már a múlté, ennek ellenére az a helyzet, hogy hazánkban még ez a legelterjedtebb fűtési megoldás. De mit tehet az, aki egyéb lehetőség híján gázfűtésben gondolkodik, ugyanakkor a rezsicsökkentéssel kapcsolatos vágyairól sem akar lemondani.

„A magyar lakásállomány tekintélyes részében egyszerűen nincs alternatívája a gáztüzelésnek” – mondta el Nagy Ferenc, az érdi Aqua System Service Kft. vezetője. Az épületgépészettel foglalkozó cég szakembere szerint néhány évtizede még nem volt szempont, hogy mennyit fogyaszt egy gázkészülék, mert sokáig 3 forint volt a gáz. Így nem is nagyon gondolkodott senki az alternatív fűtési megoldásokon.

A 2000-es évek elején az olajról átálltunk a gázra, ami az olaj,- és szénfűtéssel összehasonlítva nagyon tiszta energia volt. Nagyjából az egész országot átállítottuk gázfűtésre. Úgyhogy igen, nagyon sokan fűtenek gázzal.

– magyarázta Nagy Ferenc.

 

Persze változnak az idők, aki most építkezik az már nem gondolkodik gázban. Ha be is építtet kazánt, annak inkább csak biztonsági oka van, teszi hozzá a szakember.

Azonban mint említettük, a magyar lakosság jelentős része régebben épült házban, lakásban él, ahol nem is feltétlenül a pénz, hanem sokszor az adott épület tulajdonságai nem engedik az átállást más típusú fűtési rendszerre. Számukra jelenthet viszonylag olcsó lehetőséget a már meglévő gázfűtés korszerűsítése, például egy új kazán vásárlása, ami minden egyéb beruházás nélkül is jelentős megtakarításokat jelenthet a család számára.

Nagy Ferenc hozzátette, virágzik a gázkészülékpiac, a közelmúltban volt olyan időszak, amikor hiány volt a kazánokból. Úgy látja, sokan választják a kazánkorszerűsítést, és nem gondolják, hogy soha többé nem lesz gáz. Sőt, hosszútávon továbbra is számolhatunk a gázzal.

Nemrégiben indult videósorozatunk korábbi részeit IDE kattintva tudja megnézni.

Fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email