Mi az ön kedvenc receptje? Kérjük, küldje el nekünk fotókkal együtt a szerkesztoseg@erdmediacentrum.hu e-mailcímre, és megjelentetjük.
Noha nagy rajongói vagyunk a kovászos kenyérnek, most mégis egy gyorsan elkészíthető, saját kenyérreceptet szeretnénk megosztani az olvasókkal.
Viszonylag kevés melóval profi kenyeret süthetünk, garantáltan adalékmentesen.
Hozzávalók:
20 dkg héjában főtt krumpli (két kisebb darab)
30 dkg finomliszt (keverhetjük 5-10 dkg teljes kiőrlésű tönköly- vagy egyéb liszttel)
20 g élesztő
1 dl tej
1 ek. méz
1-1,5 tk. só
1.1 dl víz
Elkészítése
A krumplit megfőzzük, meghámozzuk, krumplinyomóval pürésítjük. Az élesztőt szétmorzsoljuk egy bögrében, rácsorgatjuk a mézet és hozzáöntjük a tejet. Konyharuhával lefedjük, és megvárjuk, hogy feljöjjön a tej felszínére.
A krumplihoz hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd jöhet az élesztős tej, végül a víz. Ez utóbbiból a liszt minőségétől függően hol egy kicsit kevesebb, hol egy kicsit több kell.
Jöhet a dagasztás robotgéppel vagy akár kézzel. A tészta állaga akkor jó, ha puha, lágy tapintású, de elválik az edény szélétől. Ha kell, dagasztás közben időnként szórhatunk a szélére még egy kis lisztet.
Ha megkelt (egy órát érdemes várni), tegyük lefedhető, kivajazott v. sütőpapírral bélelt jénaiba vagy mázas cserépedénybe, várjunk még 15-20 percet, majd mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe. Hőlégkeveréssel süssük 34-40 percig.
Tapasztalatunk szerint fedő alatt is szépen megbarnul a teteje, de ha nem így történne, adjunk neki még pár percet fedő nélkül.
Ha kivettük a sütőből, takarjuk le tiszta konyharuhával, míg kihűl.
A recept eredetileg a Gusto Magazinban jelent meg.
Mi az ön kedvenc receptje? Kérjük, küldje el nekünk fotókkal együtt a szerkesztoseg@erdmediacentrum.hu e-mailcímre, és megjelentetjük.