krumplis kenyér3

ÉrdMost receptsorozat – Pompás krumplis kenyér

krumplis kenyér3

ÉrdMost receptsorozat – Pompás krumplis kenyér

Zsemlének, kiflinek is isteni, és még másnap is rugalmas, puha.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mi az ön kedvenc receptje? Kérjük, küldje el nekünk fotókkal együtt a szerkesztoseg@erdmediacentrum.hu e-mailcímre, és megjelentetjük.

 

Noha nagy rajongói vagyunk a kovászos kenyérnek, most mégis egy gyorsan elkészíthető, saját kenyérreceptet szeretnénk megosztani az olvasókkal.

Viszonylag kevés melóval profi kenyeret süthetünk, garantáltan adalékmentesen.

Hozzávalók:

20 dkg héjában főtt krumpli (két kisebb darab)

30 dkg finomliszt (keverhetjük 5-10 dkg teljes kiőrlésű tönköly- vagy egyéb liszttel)

20 g élesztő

1 dl tej

1 ek. méz

1-1,5 tk. só

1.1 dl víz

Elkészítése

A krumplit megfőzzük, meghámozzuk, krumplinyomóval pürésítjük. Az élesztőt szétmorzsoljuk egy bögrében, rácsorgatjuk a mézet és hozzáöntjük a tejet. Konyharuhával lefedjük, és megvárjuk, hogy feljöjjön a tej felszínére.

A krumplihoz hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd jöhet az élesztős tej, végül a víz. Ez utóbbiból a liszt minőségétől függően hol egy kicsit kevesebb, hol egy kicsit több kell.

Jöhet a dagasztás robotgéppel vagy akár kézzel. A tészta állaga akkor jó, ha puha, lágy tapintású, de elválik az edény szélétől. Ha kell, dagasztás közben időnként szórhatunk a szélére még egy kis lisztet.

Ha megkelt (egy órát érdemes várni), tegyük lefedhető, kivajazott v. sütőpapírral bélelt jénaiba vagy mázas cserépedénybe, várjunk még 15-20 percet, majd mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe. Hőlégkeveréssel süssük 34-40 percig.

Tapasztalatunk szerint fedő alatt is szépen megbarnul a teteje, de ha nem így történne, adjunk neki még pár percet fedő nélkül.

Ha kivettük a sütőből, takarjuk le tiszta konyharuhával, míg kihűl.

A recept eredetileg a Gusto Magazinban jelent meg.

Mi az ön kedvenc receptje? Kérjük, küldje el nekünk fotókkal együtt a szerkesztoseg@erdmediacentrum.hu e-mailcímre, és megjelentetjük.

Szerző: Scheer Katalin, fotó: Kling József

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email