1671386529793

Elérkezett a fény ünnepe – videó

1671386529793

Elérkezett a fény ünnepe – videó

Meggyújtották a hanukia első gyertyáját.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Időszámításunk előtt 164-ben a makkabeusok éveken át tartó szabadságharc után győzelmet arattak az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölött.

A hanuka szó felszentelést jelent; arra utal, hogy a makkabeusok győzelme után a jeruzsálemi szentélyt újra felszentelték – eltemették a görögök által bálványimádásra használt oltár köveit, és újat építettek helyette.

Hanuka a fény ünnepe; arra a csodára emlékeznek, hogy az újjáavatott szentélyben csak egy napra elegendő olaj maradt a menóra láng­já­nak meggyújtásához, az új olaj előállítására pedig nyolc napra volt szükség. Ekkor csoda történt: a meglévő kevéske olaj nyolc napig égett.

Ennek emlékére a hanuka első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok a hanukai gyertyatartón, azaz a hanukián, és olyan helyre teszik, ahol hirdethetik az isteni csodát. 

Hanuka idén december 18-tól december 26-ig (a zsidó naptár szerint kiszlév 25-től tévét hónap 3-ig) tart, tehát

az ünnepi gyertyatartó első lángját december 18-án este, míg az utolsó, nyolcadik lángot december 25-én este kell meggyújtani.

 

Sokéves hagyomány már Érden, hogy a zsidó közösség megünnepli a hanukát. Minden esztendőben felidézik a naphoz kötődő szokásokat, hagyományokat, illetve a hanuka történetét.

Hidasi Endre, a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület elnöke köszöntőjében arról beszélt: hinnünk kell, hogy lesz egy jobb, szebb világ, mint a mai. Ha a holnap rosszabb, mint a ma, az csak azért van, mert még nem értünk a gödör aljára, ahonnan csak felfelé vezet az utunk – fogalmazott.

„Ma este meggyújtunk egyet a nyolc gyertya közül. Mindennap eggyel többet. Hiszek abban, hogy egy gyertya fénye  nem, de az adventi gyertyák milliárdjai és a hanuka sokmillió gyertyájának fénye bevilágítja a Földet”

– zárta szavait.

 

A hanukia első gyertyáját Győri László, a Buda Környéki Zsidó Hitközség alelnöke és Szűcs Gábor alpolgármester gyújtották meg.

Az ima, a hanukai dal és az Alma Latina együttes magával ragadó koncertje után beszélgetés és szeretetvendégség zárta a jó hangulatú, bensőséges ünnepet.

 

 

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email