gorogkaracsony5_221218

Bazi nagy görög karácsony Érden

gorogkaracsony5_221218

Bazi nagy görög karácsony Érden

A görög nemzetiségi önkormányzat finom és bőséges kóstolót adott kultúrájukból és ételeikből.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

2007 óta tart karácsonyi rendezvényt az Érdi Görög Nemzetiségi Önkormányzat. Ezeken az alkalmakon kóstolót adnak a görögök ünnepéből, kultúrájából és gasztronómiájából.

Most, a pandémia után végre ismét zenés, táncos, sok finom ételt felvonultató mulatságban lehetett részük a látogatóknak. Az ajtó nyitva állt minden érdeklődő előtt – és rengetegen éltek is az alkalommal, a régi Parkvárosi Közösségi Ház asztalai megteltek vidám előkarácsonyozókkal.

„Ez a tizenhetedik karácsonyunk. Szeretnénk megmutatni magunkat, kultúránkat a városnak” – mondta az ÉrdMostnak Papakosztandisz Elena elnök, hozzátéve: nemcsak az érdieket látják szívesen ilyenkor, hanem más nemzetiségi önkormányzatok képviselőit is, akikkel hagyományosan jó és szoros a kapcsolatuk, és segítik egymást.

A december 17-i ünnepség a Mikulás látogatásával kezdődött, a gyerekek nagy örömére, majd görög nemzetiségi együttesek mutatkoztak be a színpadon –  a Kariatidák asszonykórus, az Ellinizmos, illetve a Helidonaki tánccsoport -, a szünetekben pedig Sarantis Mantzourakis buzukiművész zenéjére rophatta minden táncos lábú.

A gyerekeket igazi görög óriáspalacsintával varázsolták el – a főváros I. kerültének görög nemzetiségi önkormányzatának tagjai sütötték -, és nem maradhatott el a már hagyományos ételkóstoló sem (halsaláta, tzatziki, feta sajt, töltött szőlőlevél, török kenyér került a tányérokra, gazdagon).

A görög palacsinta, a méretétől eltekintve, pont olyan, mint magyar kistestvére, és rendszerint nutellával, banánnal, lekvárral töltik, és olajos magvakkal hintik meg. 

Milyen egy görög karácsony?

Nagyon vidám és bulizós. Az ünnep tizenkét napig tart, december 25-től január 6-ig. A görögök hagyományosan nem karácsonyfát, hanem hajómakettet díszítettek fel az ünnepre (mára már begyűrűzött a faállítás szokása is), az ajándékozás pedig január elsején történik.

A karácsonyi ünnepkör 12 napján a görög hiedelmek szerint gonosz, fekete manók garázdálkodnak a földön, akik az év többi napját a mélyben töltik, és a Földet tartó fát fűrészelik – szerencsére egyszerű praktikákkal kifoghatunk rajtuk.

További érdekesség, hogy a görögöknél kártyázni szokás szilveszter estéjén.

A Magyarországon élő görögök általában már vegyítik a tradicionális görög és a magyar szokásokat, de egyvalami megmaradt: vízkeresztkor vízbe dobják a keresztet. Görögországban ugyan a tengerbe dobják – a legbátrabbak pedig beúsznak és kihozzák -, Magyarországon legfeljebb a Dunába, de a kereszt megáldása nem maradhat el.

 

 

 

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email