dan-kiralyi3

ÉrdMost receptsorozat – Dán királyi keksz a téli estékre

dan-kiralyi3

ÉrdMost receptsorozat – Dán királyi keksz a téli estékre

Barátaink minden karácsonykor hoznak kóstolót a dán királyiból.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mi az ön kedvenc receptje? Kérjük, küldje el nekünk fotókkal együtt a szerkesztoseg@erdmediacentrum.hu e-mailcímre, és megjelentetjük.

Úgy vetjük rá magunkat a sápadt kókuszos kekszre, mintha három napja nem ettünk volna. Szegény dán királyi sosem kerül fel az ünnepi asztalunkra, mert legkésőbb a délutáni kávézáskor nyoma vész.

Sokáig eszembe sem jutott, hogy megtörjem ezt a kedves hagyományt. Tavaly aztán mégiscsak elkértem a receptet, és azóta – némi finomításokkal – karácsonyi specialitásból hétköznapi nassolnivalónkká vált.

Hozzávalók egy sütőtepsihez:

20 dkg liszt

10 dkg vaj

80 gramm nádcukor

5 dkg kókuszreszelék

1 tojás

10 dkg szárított vörös áfonya (vagy mazsola) rumba vagy vaníliaesszenciába áztatva

1 biocitrom héja, a fél citrom leve

A vajat felkockáztam, hagytam egy kicsit puhulni. Rászitáltam a lisztet, hozzáöntöttem a cukrot és a kókuszreszeléket, majd ráütöttem a tojást.

Belereszeltem a citromhéjat, hozzáöntöttem a citromlevet, végül rázuttyintottam a vaníliaesszenciával meglocsolt áfonyákat is.

(A vaníliaesszencia úgy készül, hogy 4-5 vaníliarudat minimum egy hónapig pácolunk 3 dl vodkában. Sötét helyen tartjuk, és időnként felrázzuk.)

Mindezt összekevertem, elég puha, picit ragadós masszává állt össze. Diónyi vagy annál is kisebb golyókat formáltam belőle, amiket aztán szétlapítottam a két tenyerem között, és a sütőpapírral bélelt tepsire raktam.

Ennyi az egész, máris mehetett a 175 fokra előmelegített sütőbe. 10-15 perc alatt készült el. Akkor jó, amikor az alja épp elkezd megpirulni, de a teteje – dán királyhoz méltóan – sápadt marad.

A recept eredetileg a Gusto Magazinban jelent meg.

Mi az ön kedvenc receptje? Kérjük, küldje el nekünk fotókkal együtt a szerkesztoseg@erdmediacentrum.hu e-mailcímre, és megjelentetjük.

Szerző: Scheer Katalin, fotó: Kling József

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email