fenyo4_2212147

Rejtély, de eltűntek az ezüstfenyők az árusok kínálatából

fenyo4_2212147

Rejtély, de eltűntek az ezüstfenyők az árusok kínálatából

Van, ahol egyáltalán nem kapni, másutt csak mutatóban van. Csak találgatják az okát az árusok is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Nem tudom, miért nincs idén, én csak árulom” – mondta a városközponti placcon álló Rajmond, akinél nordmann és luc között választhatnak a vásárlók. „Lucot már háromezerért adunk, ez a nordmann pedig hatezerbe kerül” – mutat egy fácskára az eladó. Hogy honnan származnak a fák, azt nem tudja, azt viszont tapasztalja: kevesen jönnek .

„Talán túl korán van, vagy nem kell a fenyő. Nem tudom. Egy-két fa megy el. Nem is hozok többet. Múlt hétvégén is alig voltak” – teszi hozzá. Nála kereslet inkább a lucra van, de azért a nordmann iránt is érdeklődnek. Hozott pár gyökeres fácskát is, az ötből négy már elkelt. Igyekszik olcsóbban adni a fákat, mint mások, hogy ezzel növelje forgalmát.

A Martinovics utcai zöldségesnél sem kapni ezüstfenyőt, luc, nordmann vágott és gyökeres (dézsás) fák közül választhatnak az érdeklődők. „Idén nagyon felment az ára, drágább lett volna, mint a nordmann, így ezzel nem foglalkozunk” – mondta Nikolett.  Náluk inkább a munkából hazajövet, azaz késő délután vásárolnak, jövő hétre számítanak nagyobb érdeklődésre.

„Úgy tapasztaljuk, az utolsó öt napra hagyják sokan a vásárlást. Nem igaz, hogy addigra csak a csúnyábbja marad” – tette hozzá. Náluk most az 1,8 méteres, vágott nordmann típusok a legkelendőbbek.

Ami pedig az árakat illeti: a nordmann fenyők másfél méterig 6500, 1,8 méterig 9 ezer, 2,2 méterig 11500 forintba kerülnek, az extra nagy fákért (2,5 métertől) 15 ezret kell fizetni. A gyökeres másfél méteres fácskák 10 ezer forintba kerülnek.

A lucnál másfél méterig 4 ezer, 1,8 méterig 5500, 2,2 méterig 7000 forintot fizetünk, a gyökeres fa 6 ezer forint.

 

Jártunk az egyik érdi nagyáruháznál is, ott a lucfenyő 4 ezernél, az ezüst – mert itt kapható – 6 ezernél, a nordmann pedig 8 ezernél kezdődik.

Kapuvári Zoltántól aztán megtudtuk, mi a gond az ezüsttel. Az őstermelő több mint húsz éve nevel Zalában fenyőket, és több százat hoz fel Mikulás táján Érdre.

„Azért kevesebb idén az ezüst, mert ez a fajta tűri a legrosszabbul a szárazságot. Az idén telepítettek harminc százaléka kipusztult, sok idősebb fa pedig nem piacképes. Ez a tartós negyven fok nem tett jót nekik. Jövőre megpróbálunk többet permetezni, mert idén nagyon elkapta őket a gombás betegség. A nordmann, a luc jól bírja, de az ezüst kényes, mindig is az volt”.

A Kapuvári családnak visszatérő vásárlói vannak, így már most nagyobb a forgalom.  Kora délután jártam náluk, egy házaspár egy szép, sűrű fácskát mustrálgatott. „Az a lényeg, hogy karácsonyfa alakja legyen. Ne legyen szúrós, és sokáig megmaradjanak a tűlevelei” – mondta az egyik vásárló. Kérdésünkre, hogy műfenyőt venne-e, határozottan rázta a fejét: soha.

Egy idősebb hölgy a kisebb fák között válogatott – nála az is szempont volt, hogy kézben haza tudja vinni a fát, így egy karcsú nordmannra esett a választása.

„Vannak, akik korábban nagyobb fát vittek, most a pénztárcájuk nem engedi, így kisebbet választanak. Akik ezüstöt szoktak venni, és most nincs az a méret, nem ragaszkodnak hozzá, jó nekik a nordmann is. Árból igazából nincs jelentős különbség. Aki mégis az ezüsthöz ragaszkodik, annak is találunk. Van azért valamennyi” – mondta búcsúzóul Kapuvári Zoltánné.

 

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email