20221206_103511

Kitört a benzinpánik Mikulás előestéjén

20221206_103511

Kitört a benzinpánik Mikulás előestéjén

Országszerte nehéz az autósok dolga, ársapkás üzemanyagot kér a nép.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Azután, hogy Mikulás előestéjén sokan már a drágább benzinfajtákat is felvásárolták, ma reggel ismét több kútnál is lehetett tankolni. Az Érd Médiacentrum kollégái végigjárták  városban fellelhető töltőállomásokat, hogy a pillanatnyi helyzetről tájékoztassa olvasóinkat. Eszerint a helyzet Érden a reggeli órákban ás délelőtt elég vegyes volt. Akadt több kút, ahol lehetett tankolni, bár némelyiknél csak napi 10 litert. Az emberek többnyire türelmesek, a kútkezelők fásultak voltak. Az Aviánál hol volt, hol nem volt nafta, a MOL kutaknál volt, ameddig el nem fogyott. Aztán délelőttre a helyzet sokat romlott.

A Budai úti kis MOL-kútnál 10 óra körül elapadt a dízel, és a benzinkutas nem is tudja, mikor lesz legközelebb. Hosszú sorban álltak itt az autók.

MOL-kút lezárvaMegkérdeztük egy volkswagenestől, aki egy ideje egyre nyugtalanabbul dízelt kerget, mi lesz, ha nem kap sehol, de csak bosszankodva elhajtott. A nagy MOL-kutat lezárták – azt ígérik, 13 óra körül újra kinyitják -, ott még benzin és gázolaj is van, de nem tudják, meddig.

A Bajcsy-Zsilinszky úti OMV-kút Ausztriából, Schwechatról kapja az üzemanyagot, tegnap 15 órakor jött az utolsó szállítmány, azóta folyamatos a sor, és ma 11-kor nem tudják, meddig tart a készlet.

A parkvárosi Shell-nél pillanatnyilag semmmilyen üzemanyag nincs, és egyelőre zárva tart a kút, már csak azért is, mert ma fogják az ideiglenes helyéről az új üzlethelyiségbe átköltöztetni a shopot. Ma délután tehát megnyit az üzlet, de üzemanyag nem biztos, hogy lesz az árupalettán. Az egyik kútkezelő elmondta: a legrosszabb az, hogy nem tudnak semmilyen információt mondani az autósoknak. A Tesco-val szemközti kútnál hasonló a helyzet.

Shell-kútAz M. Petrol önkiszolgáló kúton is kifogyott a gázolaj, benzinből még van. Itt is megszólítottunk egy autóst, aki elmondta, nem szívesen tankol ennél a kútnál, mert nem tudja azonnal érvényesíteni a kedvezményt, de most inkább megküzd a rendszerrel, mert máshol sokat kell sorba állni.

A baj fő oka az, hogy az olajcégek nem szállítanak a 480 forintos benzinfajtából Magyarországra. Ahogyan a telex.hu megírta, a MOL az eladott üzemanyag harmadát korábban importból fedezte, erre azonban most már nincs lehetősége, de ha lenne, azzal sem elégítené ki a korábbi kereslet másfélszeresét, amennyire most igény volna.

benzin-377260

Úgyhogy a MOL a sajtó érdeklődésére mantraszerűen ugyanazt a mondatot ismételgeti: töltőállomásai nyitva tartanak, a tartálykocsik úton vannak, a Dunai Finomító karbantartásán pedig dolgoznak.

Az autósok közti szolidaritás szép példája, hogy tegnap egy érdi polgártársunk, Úri Máté online Üzemanyag figyelőt hozott létre – hol tankoltál, mit, mikor, van-e észrevételed. A bejegyzések többsége tegnapi, de azért néhányan ma is szépen töltögetik. Ugyanakkor, mivel a helyzet dinamikusan változik – hiszen a MOL nyilván próbál lépést tartani az igényekkel – előfordulhat, hogy valaki valahol üres kútra talál, majd más ott később tud tankolni.

A Facebookon közzétett tegnapi posztunk kommentjei higgadtak, többen mértékletességre, a pánikoltatás kerülésére szólítanak fel: „A diósdi MOL kútnál egész nap volt… Sokan álltak sorba: 8 autó. De lehet, rágógumi akartak venni a kútnál…” „Én elmentem az első benzinkúthoz, beálltam és vettem 50 litert, aztán ki is fizettem.”

És lám, eljött az ideje az alternatív energiaforrást használó járműveknek. „Asszem most van a legnagyobb előnye az elektromos kisautómnak – dodzsem forever!” – írta egy olvasónk, és ehhez már csak egy dolgot tehetünk hozzá, szintén idézve egy kommentelőt: „Kerékpár a titok…”

Fotó: Gárdos Attila, Pixabay illusztráció

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email