romics1

Új csontsűrűségmérőt kapott az érdi szakrendelő

romics1

Új csontsűrűségmérőt kapott az érdi szakrendelő

Az önkormányzat az elavult gép helyett 19,3 millió forintért újat vásárolt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Modern Városok Program keretében az önkormányzatnak lehetősége nyílt arra, hogy az érdi szakrendelő 18 éves csontsűrűség-mérő készülékét újra és korszerűre cserélje. Az új műszer ünnepélyes átadásán jelen volt Csőzik László polgármester és Dr. Szakács Ferenc orvosigazgató.

A polgármester elmondta, tavaly döntötték el, hogy a Modern Városok Program keretében a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény megújítására kapott támogatásból 45 milliót költ a város a technológia fejlesztésére, ebből mintegy 20 millió forintot az új csontsűrűségmérő műszer megvételére.

A csontsűrűséget – vagyis a csontok ásványianyag-tartalmát elsősorban akkor mérik, ha valakinél felmerül a csontritkulás gyanúja. Illetve már diagnosztizált eseteknél, amikor nyomon kell követni az alkalmazott terápia hatásosságát. A mérésre szolgáló eszköz a csonttömeget a csontváz különböző helyein méri az úgynevezett oszteodenzitometriás (ODM) vizsgálat során.

A készülék alacsony dózisú röntgensugarat bocsát ki, amit a csontok részben elnyelnek. Ahol nagyobb tömegű a csont, ott jobban elnyeli a sugárzást, ahol ritkább, ott jóval kevesebb energiát nyel el. Az áthaladó sugármennyiség alapján egy speciális szoftver segítségével számolják ki a csonttömeget (BMC) és a csontsűrűséget (BMD).

A csontokat felépítő csontszövet 60%-a szilárd alkotórészekből áll, és ezek 1/3-a szerves alkotórész – ezek biztosítják a csontok rugalmasságát. (A szervetlen anyagok pedig a merevségét, ellenállóságát.) A csontszövetet alkotó háromféle sejttípus (csontképző, csont és csontfaló) aktivitása sokáig egyensúlyban van. A maximális csonttömeg elérése után azonban a csontfaló sejtek elkezdik pusztítani a csontállományt. A csontképződés lelassul, a csontozat mennyisége csökken, összetétele pedig romlik.

Dr. Szakács Ferenc orvosigazgató

A betegség a változókori hormonszint változás miatt nőknél jóval gyakoribb, a betegek több mint 2/3-a nő – az érdi rendelő saját tapasztalatai alapján inkább 90%-a -, mondta el dr. Szakács Ferenc orvosigazgató. A betegség kezdetben fájdalommentes, tünetek hiányában általában az első csonttörésnél derül ki. Figyelmeztető jel lehet a fáradtság, a terhelésre fellépő fájdalom, a testmagasság csökkenése, háti görbület kialakulása, erősödő hát- és derékfájdalom.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) korábban nem szerződött csontsűrűség mérésére az érdi rendelővel, így a betegeknek fizetni kellett a vizsgálatért. 2021 januárjától azonban sikerült finanszírozási szerződést kötni a NEAK-kal, így a betegek térítésmentesen vehetik igénybe a vizsgálatot bizonyos feltételek mellett. (Szakrendelői beutaló, előjegyzés, 1-, 2-, vagy 3 évente, a már meglevő eredmények súlyossága szerint. A rövidebb időn belül megismételt mérés árát a NEAK nem téríti meg.)

Az új műszerrel a méréseket hatékonyabban lehet elvégezni, pontosabb eredmények születhetnek, ezáltal javulnak a korai felismerés és kezelés esélyei.

Fotó: M. Nagy Péter

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email