művészek

Meghökkentő módon láttatják a világot az Érdi Galériában

művészek

Meghökkentő módon láttatják a világot az Érdi Galériában

Egy festőművész és három szobrász rendhagyó alkotásait látva ámul a közönség.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Galériában látható január közepéig a magyar képzőművészek „konkrét” irányzatának elitje. Újratöltve címmel 3 szobrász és 1 festő kiállítása nyílt az Érdi Galériában. Hármuk közösségét nem elsősorban a helyszín adja, hanem a világ vizuálisan hasonló – gondolati és nem érzelmi – megközelítése. Valamint az, hogy mind a négyen absztrakt geometriai formákban fejezik ki világlátásukat.

Ezzel a megközelítéssel a két világháború közti magyar avantgarde művészet olyan nagyjainak nyomdokaiban járnak, mint Viktor Vasarely, Kassák Lajos, vagy mint a négy művész mestere, Csiky Tibor. A három szobrászművész anyaga elsősorban a fém, amelyet 2 vagy 3 dimenzióban keltenek életre.

Nagámi, vagyis Nagy Gábor Mihály feketére festett deszkákat kever fémmel, ebből hoz létre pedánsra polírozott tükröződő felületeket, fa- és acél lemezek izgalmas keverékét.

Nagámi: Vízszintes, függőleges és Az építő

Nemes Ferenc strukturális felületeinek egyes alkotóelemei mindössze apró részletekben különböznek – ezek változó ismétlődése hoz létre egyfajta vizuális ritmust.

Nemes Ferenc: Bifurkáció és Vélt véletlenek

Heritesz Gábor műveiben különböző méretű és elhelyezkedésű kockaalakzatok kerülnek egymás mellé, és ezek alakítják ki a kompozíciót.

Heritesz Gábor: Hné MM és Csőplasztika

A festő, Fábián Zoltán nagy fekete felületeken megjelenő vékony színes vonalhálókkal hoz létre „vizuális zenét”.

Fábián Zoltán: DE-VI. és DE-VII.

A geometriai absztrakt, más néven „konkrét” művészeti irányzat művelői kedvelik a rendezettséget, amely az életben és az univerzumban is követelmény, ugyanakkor nem nélkülözi a felszabadult játékosságot, emeli ki Kéri Mihály képzőművész, az Érdi Galéria vezetője. Ahogy a legóval játszadozó kisgyerek képes egyszerű geometriai formákból életet és játékot teremteni, úgy használják a kiállító művészek az absztrakt formákat a világ – számukra leghívebb – visszatükrözéséhez.

A kiállítás január közepéig tart nyitva.

A galéria vezetőjével, Kéri Mihállyal készített interjú itt hallgatható meg.

Fotó: Érdi Galéria

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email