autóstop

Autóstoppal a kaland és a szabadság felé

autóstop

Autóstoppal a kaland és a szabadság felé

Hova járt a magyar fiatalok színe-virága beszívni a szabadság édes illatát?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A 60-as években még nem Magyarország volt a legvidámabb barakk „Ká-Európában”, hanem Lengyelország. Ide járt autóstoppolni a mai magyar senior nemzedékből mindenki, aki vonzott a nagyvilág – köztük a későbbi magyar kulturális és politikai elit számos prominens tagja.

„Magyarországon van egy autóstoppos nemzedék” – mondják el a filmben az egykor Lengyelországot megjárt fiatalok az Autóstoppal a szabadság felé című 2021-es filmben. Amely idén elnyerte a XXI. Lakiteleki Filmszemle fődíját. A kaland és a szabadság vonzotta őket – egy lengyelországi autóstoppos nyár olyan volt, akár egy beavatás: belépő az életbe.

Az „Állunk az út szélén, egyre többen, és valaki egyszer csak előveszi a gitárját” életérzést járják körül az érdi médiavállalkozás filmjének készítői – a három Zajti: Ferenc, Balázs és Gábor. Akiket leginkább dokumentumfilm témák hoznak lázba.

autóstop szabályok

Ebben a filmjükben a magyar kulturális és politikai elit olyan ikonikus alakjait is megkeresték, hogy meséljenek lengyelországi utazásaikról, mint például Bereményi Géza, Háy János, Kovács István író, Márta István zeneszerző, Sólyom László az Alkotmánybíróság első elnöke, volt köztársasági elnök.

Lengyelországban akkoriban nem hogy tiltott nem volt, de egyenesen támogatott és elterjedt gyakorlat volt a stoppolás. Ki lehetett váltani hivatalos autóstoppos igazolványt, és híradós filmek is készültek, melyekben jól bevált stoppos trükköket mutattak be.

Úgy tűnik, sok magyar fiatal is akkoriban Lengyelországban találta meg a „Woodstock-életérzést”. Megható, felemelő, megfoghatatlan és misztikus történeteket mesélnek, és történeteikből a személyes sorsokon keresztül a két nép kapcsolata, és a történelem alakulása is kikerekedik, amelyet a szocialista világ éveiben személyesen megéltek.

Fotó: Zajti Film

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email