fusterzekelo_kep

Így előzzük meg a lakástüzet!

fusterzekelo_kep

Így előzzük meg a lakástüzet!

A füstérzékelők időben jelzik a bajt, így könnyen elkerülhető a katasztrófa.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy kevesebb halálos kimenetelű tűz következik be ott, ahol a lakók időben észlelik a veszélyt. Az észlelés és a megelőzés fontos eszköze a füstérzékelő. Évente átlagosan hétezer otthon gyullad ki Magyarországon. Több százan szenvednek füstmérgezést, és sajnos a tragédia sem ritka. Európában évente körülbelül ötezer ember hal meg tűzben.

A katasztrófavédelem minden lehetséges fórumon kampányol a füstérzékelők fontossága mellett. Számos médiamegjelenésen kívül jótékonysági akciókkal, nyílt napokon, bemutatókon, lakossági tájékoztató fórumokon hívta fel eddig és hívja fel ezután is a figyelmet arra, hogy a tragédiák éberséggel, elővigyázatossággal megelőzhetőek.

A lakástüzek többsége emberi mulasztásra vezethető vissza, amiből viszont az következik, hogy megelőzhetőek lennének.

A fűtési szezon kezdetekor fontos a fűtőberendezések és a kémények állapotát is felülvizsgálni. A kémény belső falára lerakódó és egyre vastagodó kátrány- és koromréteg a fűtés során izzani kezdhet, akár meg is gyulladhat, végső soron kéménytűz alakulhat ki, a lángok pedig hamar továbbterjedhetnek a lakás többi részére is.

kemeny4

A füstérzékelők időben jelzik, ha a lakásban olyan mértékű a füst, amely káros a szervezetre. A berendezés hamarabb észlelheti a veszélyt, mint a lakók, így időben riaszt, akkor, amikor még be lehet avatkozni, vagy ki lehet menekülni a helyiségekből.

 

forrás: BM Katasztrófavédelem, fotók: archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email