DSCN7652

Ha úgy érzi, hideg az ősz, téved, a kutatók szerint meleg van

DSCN7652

Ha úgy érzi, hideg az ősz, téved, a kutatók szerint meleg van

Indián nyarunk nem volt, de most itt az indián ősz? Örüljünk?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus az elmúlt 50 év megfigyelései alapján arra a következtetésre jutott, hogy nemcsak a nyári meleg tolódott ki augusztus közepéről szeptember elejére, de az őszi hónapok egy része is jelentősen melegebb.

A tartósabb meleg periódusok hosszabbak és gyakoribbak, ez különösen novemberben látványos. Az október 20. utáni időszakban 2-4 Celsius-fokos emelkedést és 2-5 nappal több meleg napot tapasztalhattunk, novemberben pedig – 1996 óta – legalább kétszer több meleg napunk volt, mint korábban.

Míg a meleg októberi napok számának növekedése délen-délnyugaton erőteljesebb, a novemberi langyos időjárás inkább az ország középső részét, valamint a Tiszántúlt érinti. Erről olvashatunk a Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően című szakportálon.

Jó az őszi meleg a belföldi turizmus számára, jó a pénztárcánknak, mert november közepén még nem kell gőzerővel fűteni, és jó a klímának, mert mérsékelheti a fűtésből eredő üvegházgáz-kibocsátást. Ugyanakkor rosszat tesz a lombhullató erdőknek, mert hamarabb elhullajthatják a leveleiket.

Hasznos lenne, ha új, speciális erdők telepítésével könnyítenénk meg a természet dolgát. Végre eljött „tuja-Magyarország” ideje: ha a lombhullató fák mellett mediterrán fajokat is telepítünk, amelyek alkalmasak a többlet szén-dioxid megkötésére, ezáltal a légkörből való kivonására, egy kicsit magunk is hozzájárulhatunk a természetes adaptációhoz.

Fotó: Zelki János

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email