harmónia6_221107

Visszarepítette a dal a vendégeket a reneszánsz korba – videó

harmónia6_221107

Visszarepítette a dal a vendégeket a reneszánsz korba – videó

A kórusvezető a hangversenyen mesélt a dalok és a zeneszerzők történetéről, életútjáról is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Először lépett színpadra a pandémia óta az Érdi Harmónia Vegyeskar újjáalakult formában, új karnaggyal és repertoárral. A különleges reneszánsz hangversenyre olyan kíváncsi volt a közönség, hogy alig fért be a Parkvárosi Közösségi Házba.

Németalföldi, angol, francia, spanyol művek hangzottak fel, részben magyar fordításban. Heinrich Isaac Innsburck, te bűvös, bájos című madrigálját például Érd, te bűvös, bájos szöveggel adták elő – a közönség nagy tetszésére.

A madrigált itt meghallgathatja:

 

„Negyven éve vagyok a pályán, és azt tapasztaltam: a közönség szereti, ha eredeti nyelven hallja a dalokat. De előbb-utóbb ideges lesz, ha nem érti a szöveget, és elunja – árulta el az ÉrdMostnak Vinceffy Adrienne karnagy. – Szerencsénkre az egyik kórustagunk, Visnyei Ilona le tudta fordítani és átültette magyar nyelvre őket.”

Mint mondta, szerették volna már tavaly októberben újraindítani a kóruséletet, de a járvány miatt ezt kénytelenek voltak elhalasztani. A mostani, első koncertjükön pedig teljesen új repertoárral jelentkeztek.

Az est különlegessége volt, hogy Adrienn elmesélte a dalok, illetve a zeneszerzők rövid történetét, életútját is. Visszarepülhettünk a reneszánsz korba, ettől sokkal személyesebbé, érdekesebbé és izgalmasabbá vált a hangverseny.

„Nekem ez a mániám. Mindig úgy állítom össze a műsort, hogy a közönségre is gondolok. Semmi értelme azoknak a programoknak, amelyeknek csak a szűk szakma örül. Az a dolgunk, hogy az embereknek közvetítsük a zeneszerzők gondolatait. Ezt pedig úgy lehet, hogy a közönség kibírja. Ha a hallgatókhoz nem jut el az üzenet, akkor ez nem sikerült” – mondta nevetve Adrienne.

A kétórás koncerten a Harmónia mellett fellépett a Paloznak Kórus – Urmai Rita karnagy vezényletével, zongorán közreműködött Bíró Bernadett. Hozzá szoros ismeretség fűzi Adrienne-t, fél évig dolgozott vele a közelmúltban.

Ők az érditől eltérő, mégis azt remekül kiegészítő repertoárral érkeztek. Felemelő része volt a hangversenynek, amikor a két kórus tagjai együtt énekeltek. Hogy a két kórus mellett más zenei élményhez is jusson a közönség, Adrienne meghívta az Új Gereben együttest, amelynek két tagja jött el Érdre. Túry Ferenc citeraművész és Farkas Zoltán Batyu táncművész, koreográfus, aki egy régi, különleges hangszeren játszott a közönségnek: a gyimesi ütőgardonon (ami nem más, mint a „síp és a dob” az ismert gyerekdalból).

Farkas Zoltán Batyu a közönséget is bevonta, különféle ritmusjátékokat játszottak vele a hallgatók. Mint mondta, műsorukat úgy állították össze, hogy legyen benne népzene, improvizáció, jazz, ritmus- és hangszerbemutató is.

 

Fotók: Ádám Katalin, operatőr: Jeney Gergő

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email