kozgyules_terem

Később döntenek az érdi takarékossági csomagról

kozgyules_terem

Később döntenek az érdi takarékossági csomagról

Az uszoda működtetésére érkező pénz miatt újraszámolja a város a következő időszak pénzügyi lehetőségeit, ezért napolták el a péntekre tervezett rendkívüli közgyűlést.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Péntek reggelre hívták össze a közgyűlés rendkívüli ülését, hogy a képviselők megtárgyalják a város takarékossági csomagját.

A csomagról a múlt héten tárgyalt volna a grémium, de akkor nem sikerült napirendre tűzni a kérdést, a pénzügyi bizottság határozatképtelensége miatt.

Közben kiderült, hogy nem kell bezárni az Érd Aréna uszodáját, mert a sportügyi államtitkárság kész átvállalni az intézmény rezsijének megnövekedett részét.

Csőzik László az ÉrdMostnak elmondta: ez csak a gázáremelkedés miatt több tízmillió forint plusz kiadás lett volna az év hátralevő időszakában, amit a város nem tudott volna kifizetni külső segítség nélkül.

A polgármesteri hivatal hosszú hetek munkájával kidolgozott egy takarékossági csomagot, amellyel a megnövekedett energiaárak miatt elszálló költségekre reagált volna, ám most új helyzet állt elő: a tervet részlegesen ugyan, de „borította” a 42 milliós támogatásról.

„Egyelőre semmi sem oldódott meg, de legalább azt tudjuk, hogy december 31-ig egy jelentős kiadással kevesebb lesz. Hogy utána mi következik, milyen lépéseket kell tennünk ahhoz, hogy ebben a nehéz, válságos időszakban minél több munkahelyet mentsünk meg, erről kell majd döntenünk.

„Továbbra is nyomorult kényszerpályán vagyunk, de most mégis úgy döntöttem, halasszuk el a mai rendkívüli közgyűlést, halasszuk el a szavazást a takarékossági csomagról, és csiszoljunk még rajta, mert szerencsére most – ezzel a 42 milliós támogatással – nyílt erre némi lehetőségünk” – mondta a polgármester.

Az Érd Most úgy tudja, az sem elképzelhetetlen, hogy csak a hónap utolsó hetében, rendes közgyűlésen döntenek a csomagról a képviselők.

__________________________

Ahogy arról az Érdmost is beszámolt, múlt héten azért nem tudta tárgyalni a közgyűlés a városvezetés által javasolt költségcsökkentési tervet, mert azt a Pénzügyi Bizottság a közgyűlést megelőzően nem tudta megvitatni, így pedig – a szabályok értelmében – ez a téma nem kerülhetett napirendre.

A Pénzügyi Bizottság végül  november 3-án, csütörtök délután ült össze, hogy ütköztessék érveiket a polgármester által beterjesztett elképzelésekről.

Ahogy az várható volt, a felek közt ki is bontakozott a vita, aminek a középpontjában elsősorban az a kérdés állt, hogy van-e pénze a városnak vagy sem. A Szövetség Érdért frakció szerint nincs, ezért van szükség olyan drasztikus lépésekre, mint az intézmények bezárása, a munkaerő átcsoportosítása vagy az energiafelhasználás jelentős mérséklése. A T. Mészáros András vezette ellenzéki képviselők szerint azonban van annyi pénze a városnak, hogy ne legyen semmi szükség az előterjesztésben olvasható beavatkozásra.

 

Az expolgármester még egy módosító indítványt is a bizottság elé terjesztett arról, hogy szerinte mit lenne érdemes tenni a mostani helyzetben, ám a nem ellenzéki tagok leszavazták azt. (Az ötletekről T. Mészáros  korábbi Facebook-posztjában már lehetett olvasni, és pénteken közzétette a legújabb javaslatait is.)

Az eredeti költségcsökkentési javaslatot végül a Fidesz-KDNP frakció nem szavazta meg, ám a testület többsége annak elfogadásáról döntött, így a közgyűlés a pénteki rendkívüli ülésén elvileg tárgyalhatta volna a tervezetet.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email