22_03_29_erdmost_nincskep

Kutyavilág jön az állatvédőkre is

22_03_29_erdmost_nincskep

Kutyavilág jön az állatvédőkre is

Az elszálló gáz- és villanyárak az állatvédő egyesületeket, alapítványokat is megviselik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Három Érden (is) tevékenykedő szervezetet kérdeztünk arról, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük.

 A Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány most kapta meg az első emelt díjas villanyszámlát, valamivel több, mint a duplájára emelkedett ez a költségük.

„Nálunk minden árammal megy. Elektromos fűtőpaneleket szereltettünk fel, hiszen ahhoz, hogy ne fagyjon el a víz, temperálni kell az épületeket. Ahol el lehet zárni a vizet, ott elzárjuk. A kölyök-, illetve a lábadozó kutyák keneleiben infralámpát használunk, emellett a kút, a hűtő- és fagyasztóládák üzemeltetése szintén sokba kerül. Eddig is havi 140-150 ezer forint volt a villanyszámlánk, és most nagyjából a duplája” − mondta Böjtös Andrea, a Sirius elnöke.

kutyasirius3_200425

Ezt az összeget az alapítványnak kell kigazdálkodnia: adományokból, illetve az szja egy százalékából.

„Ez utóbbiból picivel több folyt be, mint tavaly, ami jó, de az áremelkedés minket is sújt. Valahogy azért megoldjuk, bizakodunk” − tette hozzá Andi, aki elmondta azt is: mivel az üzemanyagért is a piaci árat kell fizetniük − nem jár nekik a lakossági kedvezmény −, meg kell gondolniuk minden egyes útjukat.

„A gáz drágulása annyiban érint minket, hogy palackos gázzal főzünk a kutyáknak, így ez a költségünk is nő”.

Fűteni muszáj

A Monty Angyalai Érdi Állatmentés Egyesület sincs könnyű helyzetben.

„A civilek nem kapnak kormányzati rezsitámogatást, holott duplájára emelkedtek a rezsiköltségeink. Fűteni márpedig muszáj, a kutyák nem lehetnek a hidegben. A kutyaeledel is jelentősen drágult. És attól is tartunk, hogy sok kutyát tesznek ki az utcára, mert már nem tudják ellátni őket” − mondta lapunknak Varga Zsuzsi, az egyesület önkéntese.

201126_sirius_korlatozasok

„Ennek a tendenciának már látjuk az előszelét, főleg a macskák esetében. A kutyáknál még annyira nem. Persze, most is van kóbor kutya Érden, de nem tapasztaljuk, hogy jelentősen nőtt volna a számuk” − tette hozzá.

Több cica, kevesebb támogató

A Lajka Állatvédő Alapítványnak nincs menhelye. Ők főleg cicákat mentenek, önkénteseknél helyezik el őket, akiknek biztosítják az élelmet, illetve az almot. Budaörsi székhelyűek, de Érden is mentenek, és sok önkéntesük van városunkban.

Egy svájci szervezet támogatásával ivartalanítási programot is indítottak: a szabadon élő cicákat befogják, ivartalanítják, majd visszaengedik az élőhelyükre, így legalább a felesleges szaporulatot sikerül megakadályozniuk.

Gazdát találni manapság nemcsak a felnőtt, elvadult állatoknak, hanem a cuki kismacskáknak is nehéz, folyamatosan telt házzal dolgoznak, és egyre több a gazdátlan jószág.

ivartalanitas_sirius_191119

„Idén kétszer annyi cicánk van, mint tavaly. Ez nagyon nehéz helyzet, mivel nem tudjuk már hova tenni őket. Sok macskát betegen fogadunk be, őket el kell különítenünk a többiektől. Nem tudunk már több állaton segíteni, így egyre több cica pusztul el az utcán. Ráadásul a támogatóinknak is nehezebben megy, kevesebbet tudnak jótékonykodásra fordítani. Márpedig adományok nélkül nem tudjuk menteni, gyógyítani, elhelyezni az állatokat” − mondta lapunknak Pályi Ildikó, az alapítvány önkéntese, hozzátéve: az állateledelek, felszerelések árai, illetve az állatorvosi költségek is jelentősen nőttek.

Ez utóbbit minden állattartó érzi a bőrén, és csak reménykedhetünk benne, hogy nem kerül még több állat az utcára, mert a teljesítőképességük határán álló civilek már nem tudnának megbirkózni a megnövekedett feladattal.

 

 

Fotók: ÉrdMost archív, Sirius

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email