prettl2_221025

Tárt karokkal várja az érdieket a high-tech cég

prettl2_221025

Tárt karokkal várja az érdieket a high-tech cég

Közel hatvan alkalmazottat venne fel a Prettl Electronics Hungary Kft.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Komoly bővítésbe kezd a város nagy high-tech cége. Majd’ hatvan új alkalmazottat venne fel, és az érdi lakosokra is nagyban számít a Prettl Electronics Hungary Kft. A várható fejlesztésekről Toró István ügyvezetővel mesélt az Érdi Újságnak.

A Prettl-cégcsoport már a 2000-es évek óta jelen van Érden, mégis kevés szó esik róla, önökről. Mit érdemes tudni erről a csoportról és az önök cégéről, a Prettl Electronics Hungary Kft.-ről?

Egy háromgenerációs, családi tulajdonú német cégcsoportról van szó, melyet 1953-ban alapítottak, és mára a világ húsz országában működik, köztük Magyarországon. Érden és Szekszárdon is van telephelyük és vállalkozásuk. A csoport számos üzleti ágazatban érdekelt, így az autóiparban, az energetikában, az elektronikai és fogyasztói cikkek piacán is. A Prettl Electronics Hungary Kft. mindebből az elektronikai divíziót képviseli.

Ez pontosan mit jelent?

Alapvetően elektronikai bérmunkát: munkásaink főleg nyomtatott elektromos áramköröket építenek, amiket aztán közvetett partnereink – így a Volkswagen, Audi vagy a Bosch – az autóiparban és ipari mosogatógépek gyártásakor használnak fel. De vannak termékösszeszerelési tevékenységeink is.

Számos vevőnk közül megemlíteném a Carl Zeiss céget is. Készítünk vezérlőelemeket napelem inverterekhez, ez a technológia különösen fontossá vált az energiaválság idején. Még egy német interaktív játékot is mi készítünk paneltól a késztermékig, amire felhő alapon lehet meséket, dalokat feltölteni.

Miért választhatta a Prettl-csoport Magyarországot, és azon belül is Érdet bázisaként?

Magyarország azért is lehetett cél, mert a tulajdonosok ideális helyszínnek láttak minket: kedvező közép-kelet-európai lokációnk van, jól felépített német kapcsolatrendszerrel. Érd pedig magában vonzó helyszín, hiszen a város nagyon jó infrastrukturális adottságokkal bír, szinte az M7-es, az M0-ás és az M6-os autópályák metszéspontjában. Ráadásul a város fejlődik, lakosságszáma növekedik, ami az elérhető munkaerő szempontjából is kedvező jelenség.

 

 

Ha már itt tartunk: hányan dolgoznak a Prettl Electronics Hungary Kft.-nél, és ebből hányan érdiek?

Jelenleg 137 dolgozónk van, mintegy harmaduk érdi lakos. Nem is olyan távlati célunk, hogy ezt az arányt növeljük: jövőre már 175-182 embert szeretnénk foglalkoztatni, és jó lenne, ha közülük minél többen lennének helyiek. Egyébként Érd 30 kilométeres vonzáskörzetéből járnak be hozzánk: Pusztaszabolcsról, Adonyból, Ercsiből, sőt van, aki Kecskemétről autózik naponta.

Kecskemétről Érdre bejutni óriási napi túra, de egy adonyi út is 60 kilométer oda-vissza. Biztosítanak buszjáratot a távolabbról érkező dolgozóknak?

Igen, van különjáratunk, ami városról városra járva „csipegeti fel” az embereket. Azoknak is segítünk, akik valamiért nem ezzel a busszal utaznak, vagy autóval érkeznek: nekik száz százalékban térítjük a jegy, bérlet árát, autó esetén pedig a törvényben megszabott összeget, kilométerenként nettó 25 forintos támogatást adunk (a törvény szerinti összeg 15 forint / kilométer lenne – K. T.)

Érden tervezünk egy különjáratot: a dolgozói visszajelzésekből is tudjuk, hogy városon belül nehezen megközelíthető a Turul utcai telephelyünk, ezért buszt indítanánk, ami Parkvárosból indulva a városközpontot is érintve gyűjtené össze a helyi alkalmazottakat.

Térjünk vissza a bővítés szándékára: az energiaválság és a recesszió idején a legtöbben inkább visszafogják a kiadásaikat, amivel lehet, csak takarékoskodnak. Hogyhogy most álltak neki portfóliójuk bővítésének?

A recessziót mindenki tapasztalhatja, ez alól mi sem vagyunk kivételek, sőt az elektronikai szektort már a Covid-járvány óta sújtja az alapanyagok hiánya, drágulása. Ezzel azonban számoltunk, a szükséges alapanyagokat készleteztük; vásárlóinkkal napi kapcsolatban állunk, és ők is pontosan átlátják a helyzet nehézségét, így türelmesek.

Amiben lehet, próbálunk együttműködni az ügyfelekkel, így vészeljük át ezt az időszakot. Idén a bevételi oldalunk egyébként javult is a 2021-es helyzethez képest, hozzávetőlegesen 23 millió eurós bevétellel (9,5 milliárd forinttal) számolhatunk.

A bővítést lehetővé teszi, hogy már látjuk, 2023-ban milyen új projektekkel foglalkoznánk, és ezekre egyértelműen van kereslet a vevői oldalon.

Milyen új projektekről van szó?

Projektjeink már 2022-ben elkezdődtek, zömében autóipari területet érintő projektek, összesen 3 terméktípus szériagyártását indítjuk 2023-ban. A megvalósításhoz kellenek az új alkalmazottak, így jelenleg is adunk fel álláshirdetéseket a Facebookon és állásközvetítő portálokon.

Most éppen durván 45 főt keresünk a gyártás direkt, vagyis kivitelezői oldalán, szükségünk lesz többek között gépkezelő operátorra, forrasztási és javítási specialistára. De várjunk technikusok, minőségellenőrök mérnökök jelentkezését is.

Eddig hányan jeleztek vissza a hirdetésekre?

Nagyjából 300 fő, persze ebből jelentős lesz a lemorzsolódás.

Mi az, amit ajánlani tudnak nekik?

Piacképes fizetés és egyéb, nem pénzbeli juttatások, a fejlődés lehetősége, emberhez méltó munkakörülmények. Ezek persze nagy szavaknak tűnnek, ám valóban nyújtani tudjuk mindezt.

Folyamatosan figyeljük a hasonló profilú vállalatok helyzetét, így ismerjük a bérkörülményeket. Új dolgozóknál már a betanítás alatt jár jutalom, ha jó teljesítményt nyújtanak.

Nálunk tovább is képezhetik magukat: céges és külső tanfolyamokra járhatnak, így akár rövid időn belül új, magasabb fizetéssel járó pozícióba kerülhetnek. Tegyük hozzá, a nálunk végezhető fizikai munkák 80 százaléka semmilyen elővégzettséget nem igénylő, betanított munka. Azonban mindig adott a lehetőség a fejlődésre.

A fizetés mellett évi több mint bruttó 400 ezer forintos cafeteriát kínálunk. A dolgozók karácsonyi bónuszt és ajándékcsomagot kapnak, a családos alkalmazottak gyerekeit húsvétkor és mikuláskor is megajándékozzuk. Kollégáinknak pedig kéthetente szezonális gyümölccsel kedveskedünk.

A napokban meglátogatta gyárukat Csőzik László polgármester, aki aztán Facebook-oldalán számolt be a cég működéséről. Korábban nem igazán lehetett hallani a város és a Prettl-csoport vagy Prettl Electrics Hungary együttműködéséről.

Eddig nem is volt szó együttműködésről, de nyitottak vagyunk rá. Korábban mi kerestük meg Csőzik Lászlót, hogy hírt adjunk magunkról, és jeleztük bővítési szándékunkat is, amit ő láthatóan örömmel fogadott.

A partneri viszony valahol magától értetődő is lenne, hiszen már közel 15 éve jelen vagyunk Érden: itt adózunk, helyi embereknek adunk munkát, hozzájárulunk a város fejlődéséhez. A bővítés során pedig tárt karokkal várjuk az érdieket.

 

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email