napfogyatkozasPixabay_221025

Elsötétül délben az ég a részleges napfogyatkozás miatt

napfogyatkozasPixabay_221025

Elsötétül délben az ég a részleges napfogyatkozás miatt

Az Érdi Csillagászati Klub szakembereivel biztonságban figyelhetjük a különleges égi jelenséget.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Budapestről nézve 11 óra 18 perckor lép be a Hold a Nap elé. A legnagyobb fázisát, amikor a Hold a Nap egyharmadát takarja el, 12 óra 25 perckor éri el, majd 13 óra 33 perckor lép ki teljesen a napkorong elől égi kísérőnk – írja az Időkép.

Ebben az időszakban az ország nagy részén felhős idő várható, mely megnehezíti, sok helyen pedig ellehetetleníti, hogy részese lehessünk ennek a csillagászati jelenségnek.

Mádai Attila amatőr csillagász azonban bizakodóbb: mint a Bundáskenyérben elmondta, van rá esély, hogy pont délre jöjjön egy felhőrés, és láthassuk a részleges napfogyatkozást.

Ha szerencsénk lesz, és láthatjuk ezt a különleges jelenséget, semmiképp se nézzünk szabad szemmel a Napba (távcsővel meg különösképp ne). Mindenképp használjunk valamilyen fénycsökkentő eszközt – ami nem a napszemüvegünk.

Hegesztőpajzs üvegbetétje, csillagászati eszközöket árusító boltokban kapható, eldobható szemüvegek alkalmasak erre.

Az Érdi Csillagászati Klub tagjai a Földrajzi Múzeum mellé kitelepülnek, és megfelelő, fénycsökkentős távcsövekkel várják az érdeklődőket – mondta el Mádai Attila. Az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorának beszélgetését itt hallgathatja vissza.

 

Fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email