_ALX3989

Csőzik László: Ha nagyon akarjuk, a szabadság a miénk lesz

_ALX3989

Csőzik László: Ha nagyon akarjuk, a szabadság a miénk lesz

Érden is megemlékeztek az 1956-os forradalomról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Vasárnap délelőtt a város főterére várták az 1956. október 23-ai forradalomra emlékezőket. Az eseményen beszédet mondott dr. Aradszki András, a választókörzet országgyűlési képviselője, Csőzik László, Érd polgármestere, valamint Csák Bálint diákpolgármester.

Aradszki a forradalom napjainak, és úgy általában a korszak felidézésén túl az aktuális eseményekkel is párhuzamba állította 1956-ot.

56-ban a tankok lánctalpai ellen kellett bátornak lenniük. Ma függetlenségünket az elhibázott brüsszeli szankciók veszélyeztetik. Akik akkor a sötétséget és hazánk vesztét akarták, ma sem tesznek másképp, ezért nekünk nem szabad engedni 56-ból,

– fogalmazott az országgyűlési képviselő.

 

Csőzik László – többek között – 1956 érdi vonatkozásiról beszélt. Megemlítette a településünkhöz köthető mártírok, mint Bojó Simon és Firtelmeiszter Sándor alakját, de egyúttal ő is elmondta, hogy a szabadságért való küzdelemnek manapság is van érvényes üzenete. A polgármester úgy fogalmazott:

Rájöttünk egy fontos dologra. Ha nagyon akarjuk és elegen akarjuk, akkor a szabadság a miénk lesz.

 

Csák Bálint, Érd diákpolgármestere beszédében elmondta, hogy ugyan változtak az idők, a régi követelések elavultak, de ma is hallja a forradalmárok hangját.

Hiszek abban, hogy fel kell emelnünk a szavunkat, ha igazságtalanságot érzünk, ha jogtalanul bánnak azokkal, akik fontosak nekünk, ha lenézik és megalázzák, akiknek nincsen hatalma.

 

A megemlékezés zárásaként a résztvevők koszorúkat helyeztek el a főtéri 56-os emlékműnél, valamint a forradalom érdi áldozatainak a Magyar Földrajzi Múzeum bejáratánál állított emléktáblájánál.

Ezt követően az ünneplők a Polgárok Házába vonultak, ahol Csőzik László városi kitüntetéseket adott át. Az Érd Város Közéletéért elismerést a Brunczvik-házaspár, az Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díjat Sebő Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester, az Év Rendőre Díjat Gyulai Attila rendőr százados, az Érd Város Szociális Munkájáért Díjat pedig Sztasákné Nagy Gabriella, a Családok Átmeneti Otthonának szakmai vezetője vehette át.

Az Érd Város Közéletéért elismerést a Brunczvik-házaspár vehette át.
Az Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díjat Sebő Zoltán, tűzoltó főtörzsőrmester kapta.
Az Év Rendőre: Gyulai Attila.
Az Érd Város Szociális Munkájáért Díj Sztasákné Nagy Gabriellához, a Családok Átmeneti Otthonának szakmai vezetőjéhez került.

Fotó: ÉrdMost/Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email