310433284_659728282494435_1565761729607930194_n

Összeomlás: sírásig fajultak az érdi tüntetések

310433284_659728282494435_1565761729607930194_n

Összeomlás: sírásig fajultak az érdi tüntetések

Könnyek, kétségbeesés, bizonytalanság. Ez jellemezte a péntek reggeli szolidaritási akciókat Érden.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érden is több iskola és óvoda, valamint a Szikra Tehetséggondozó Egyesület is csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete által meghirdetett pénteki tanársztrájkhoz, miután az elmúlt hetekben a tankerületek újabb határt átlépve kirúgással fenyegető levelekkel kezdték bombázni a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusokat, sőt: megkezdődtek a kirúgások is.

A tanév kezdete óta a tanárok kétféleképpen tiltakoztak az egyéb akcióik mellett a közoktatás problémái miatt: polgári engedetlenséggel és sztrájkkal. A kettő között az a különbség, hogy a sztrájk jogszabályban rögzített törvényes tiltakozás, a polgári engedetlenség nem.

„Nincs tanár, nincs jövő!”

A reggel Érden is élőlánccal indult, a Teleki Sámuel Általános iskola előtt tüntettek többen a Szivárvány Óvodába járó szülőkkel együtt. A Bolyai János Általános Iskola parkolójába korán reggel az SZMK-s szülők a főbejárat mellett található parkolóba szerveztek békés demonstrációt.

A szülők petícióval készültek, mert úgy érezték, ki kell álljanak a pedagógusok mellett, akiknek jó része valóban arra tette fel az életét, hogy gyermekeiket, a jövő generációját tanítsa, nevelje, gondozza tehetségüket és számukra jó példát mutatva segítse őket kilépni a nagybetűs életbe. „Sokuk hivatástudata még a megalázó körülmények ellenére is kitart, és tovább viszi őket. Pont őket nem hagyhatjuk cserben.”

Többen transzparensekkel érkeztek, de mindenkinek a tenyerébe rajzolták a szolidaritás jelképét: a piros körben egy felkiáltójelet, amit Koncz Zsuzsa: Ha én rózsa volnék című dalára mindnyájan magasba emeltek. Fájóan szomorú látvány volt, ahogy egymásba kapaszkodva, könnyek között énekelték, hogy „Akkor lennék boldog, ha kifeszítenének, S nem lennék játéka mindenféle szélnek.”

Valódi integrációt!

A Szikra Tehetséggondozó Egyesület az Érdi Tankerületi Központ előtt tarott békés demonstrációt, melynek a végén egy petíciót adtak át a tankerületnek. A gyerekeik oktatása, fejlesztése véleményük szerint komoly veszélyben van, s mivel a speciális nevelési igényű gyermekeik nem tudnak kiállni a velük foglalkozó szakemberek „védelmében”, így ők, a szüleik adtak hangot nekik.

A beszédek többször megakadtak, mert az érintett gyógypedagógusok és szülők hangos sírásban törtek ki.

Bele tudsz még nézni?

A Szikra arra hívta fel  figyelmet, hogy a gyógypedagógiai ellátás siralmas helyzete nemcsak egy szűk réteg ügye, hanem az egész társadalomé! Mert egy közösség állapotát az mutatja meg leginkább, hogyan bánik a kiszolgáltatott tagjaival, ezért egy tükröt is vittek a Érdi Tankerületi Központ elé, amire azt írták: „Bele tudsz még nézni?”

 

 

Fotók: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email