tarnokitoEUKJ_221013

Ezért imádják a pecások a tárnoki tavat

tarnokitoEUKJ_221013

Ezért imádják a pecások a tárnoki tavat

A tárnoki horgásztó Érd határában könnyen elérhető a horgászok, a vízpartot kedvelők számára.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Valódi természetvédelmi környezetet alakítottak itt ki a horgásztó kezelői, a „Tárnok Völgye” Horgász Egyesület vezetői. Kiss Gábor Kálmán elnök idén februárban kapott bizalmat a közgyűléstől az egyesület vezetésére.

Az idei rendkívüli aszály sem tette tönkre a horgásztavat körülölelő zöld növényzetet, köszönhetően annak, hogy a mikroklímában a tó vize biztosította a megfelelő páratartalmat. A horgásztó másfél hektáros vízfelülete csak a napi 1-2 centiméteres párolgásban veszített a víztestből.

A hatvanas években folytatott tőzegbányászat következtében kialakult tó medrét elsősorban csapadék és talajvíz töltötte fel, majd a későbbiekben néhány forrás is előtört, így biztosított a vízutánpótlás az aszályos időszakban is. A vízmélység 1,5-2 méter között változik, ami a tó halállományának egészséges, biztonságos környezetet biztosít.

A tó közepén úszó nádfal szeli ketté a vizet, így a horgászok mindkét oldalon zavartalanul tudnak hódolni a hobbijuknak. Az egyesületben 270 horgász fizeti be a tagdíjat. Ami a tagság korösszetételét illeti, a 70 gyermek, ifjúsági horgász mellett a közép- és az idősebb korú horgászok foglalják el rendszeresen a 66 horgászhelyet.

Az Érdi Horgászegyesület versenye 2020-ban a tárnoki tónál (Fotó: Ádám Katalin/archív)

Aszály ide, aszály oda, a halak jól érzik magukat a tárnoki horgásztóban. Itt – ellentétben sok más horgásztóval – nem volt halpusztulás a nagy melegben sem. A nádfal kiváló búvóhelyet nyújt az állománynak.

A kéthetente történő telepítéssel nem csökken a halállomány létszáma, így egyensúlyban marad a telepítés-halfogás aránya. A természetes szaporulat nem jelentős, mert a két kíméleti területen kívül nincs alkalmas hely a halak leívására.

Pontyból 4-6 mázsát telepítenek kétheti rendszerességgel, de e mellett amurt, ragadozó halat (szürke harcsát, süllőt), fehér halat, keszegféléket is behelyeznek a tóba. A keszegfélék a ragadozó halak számára is nyújtanak táplálékot.

A haltelepítéssel kapcsolatban az elnök elmondta, hogy eddig a Dinnyési Halgazdaságtól vették a pontyot, de ott a nyár elején már jelentősen megemelkedett a ponty ára. A haltermelők számára is jelentősen megdrágultak a termelési költségek, a takarmányárak, ami az ár emelésére kényszerítette a termelőket.

Ez kihatással van a horgász egyesületek gazdálkodására is, ahol idén nyáron tagdíjat ugyan nem emeltek, de a napi jegy árát kénytelenek voltak feljebb srófolni a tógazdálkodás fenntarthatósága érdekében. Az egyesület jelenleg az Attalai Tógazdaságtól vásárolja a halat.

Az Érdi Horgászegyesület versenye 2020-ban a tárnoki tónál (Fotó: Ádám Katalin/archív)

A „Tárnok Völgye” Horgász Egyesület sem profitorientáltan gazdálkodik, de a tó karbantartására, az eszközök beszerzésére, a halőrház fenntartására, a halőrök béreinek, az energiaköltségek kifizetésére is gondolniuk kell.

A pandémia időszakában bebizonyosodott, hogy a horgászat családi programmá vált. Megszaporodtak a családi piknik rendezvények, a horgászhelyeket teljes mértékben lefoglalták.

Nem véletlen, hogy a tárnoki polgármesteri hivatal távlati fejlesztési terveiben a Benta-völgy fejlesztése is szerepel, amely völgy végén a tárnoki horgásztó is elhelyezkedik, ezért az egyesület vezetése a saját fejlesztéseiket illesztik a hivatali tervekhez.

Az a céljuk, hogy a tavat ne csak a horgászok fedezzék fel, hanem rekreációs helyként is betöltse szerepét a tárnokiak, a sóskútiak és az érdiek részére is. Sok ötlet van a fejlesztésre, akár kerékpá útvonalat is kapcsolhatnak a tóhoz, de sok futó, kutyasétáltató is gyakran fordul meg a tónál.

Játszótér kialakítása is szerepel a tervben, persze csak úgy, hogy a horgászok nyugalmát ne zavarhassa meg senki. A tervek megvalósításához anyagi forrásokra is szükség van, ebben a MOHOSZ segítségére is számíthatnak, például az eszközök (szivattyúk, nádvágó, fűnyíró eszközök, éjjellátó kamerák stb.) beszerzésekor.

Az Érdi Horgászegyesület versenye 2020-ban a tárnoki tónál (Fotó: Ádám Katalin/archív)

Az egyesület évente két alkalommal szervezi meg a horgásztagok számára a versenyt, ezek a versenyek mindig telt házzal zajlanak.

Az Érd és Környéke Horgász Egyesület minden évben bérli a tavat a saját horgásztalálkozójának a megrendezéséhez, ami azt is elárulja, hogy az érdi horgászok is jól ismerik a vizet, gyakran, szívesen veszik meg a napijegyet. Persze nem mindenki távozik elégedetten, mert aznap nem volt kapása, fogása. Egy horgász sosem elégedett, de a horgászszerencse mindenütt forgandó, mondta az elnök.

Hajtun György

Kiemelt kép: Kling József

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email