vak

A vak embernek is helye van a társadalomban

vak

A vak embernek is helye van a társadalomban

Fennállásának 15. születésnapját ünnepli a Buda-környéki Látássérültek közhasznú Egyesülete az idén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egészen pontosan ez már 17. születésnap, csak a járvány miatt az elmúlt két évben nem tudtak a nagyközönség előtt is megemlékezni az egyesület alapításáról, mondta el Nyikes Fatime, a BULÁKE elnöke, aki szerdán az Érd FM: Bundáskenyér című műsorának volt a vendége.

 

„Azt gondolom, önmagában egy látássérült embert nem lehet „érdekképviselni”, hanem csak akkor lesz ő sikeres ha jól be tudjuk illeszteni az adott környezetben, megtalálni a helyét abban a körben, ahol a mindennapjait éli” –

vélte az elnök. Mint elhangzott, a 2005-ben Budaörsön alapított szervezet célja, a látássérült emberek érdekképviselete vagy kevésbé szárazon megfogalmazva, a közösségépítés.

Az egyesületnek pillanatnyilag mintegy 100 fős tagsága van, akiket szerteágazó rehabilitációs szolgáltatásokkal próbálnak meg segíteni, de legalább ilyen fontos az is, hogy a többségi társadalmat is kellően nyitottá tegyék arra, hogy befogadják a látássérült embereket.

A nem látó ember is ember, mondja Nyikes Fatime, aki példaként említi a szintén az egyesület által működtetett gyógymasszázs szolgáltatást. A masszázzsal foalalkozó vak kolléga segítettből segítővé válik, így a hozzájuk járó vendégek azt tapasztalhatják meg, hogy, aki az élet egyik területén segítségére szorul, attól még egy másik területen lehet kompetens.

Nyikes szerint, ilyenkor megfordulnak a szerepek és kiderül, hogy ezeknek az embereknek is helyük van a társadalomban.

A Buda-környéki Látássérültek közhasznú Egyesülete programmal is készül a jubileumra. Október 14-én, pénteken a budaörsi Városháza aulájában egy kiállítás megnyitóra várják az érdeklődőket, ami az egyesület 17 éves történetét mutatja be a közönségnek.

A vak emberek mindennapjaiba nyújt egyébként bepillantást az Érd Médiacentrum egyik korábbi, fesztiváldíjas videója is.

Fotó: Szűcs Gergely

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email