1604_okoszebra_2

Okoszebrák a szomszédban

1604_okoszebra_2

Okoszebrák a szomszédban

További három SafeXOne biztonságos gyalogátkelőhelyet telepítettek Százhalombattán.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Vezér Mihály polgármester elmondta, az első, lézeres fényjelzővel ellátott gyalogosészlelést segítő napelemes, akkumulátoros rendszert a Damjanich és a Csokonai utca kereszteződésben található gyalogátkelőhelyen adták át februárban. Nagyon jól bevált az okos zebra, így – ígéretéhez híven –további három igen forgalmas átkelőhelyre is telepítettek gyalogosészlelést segítő rendszert.

Okos zebra üzemel a SZEK előtt a Gesztenyés úton, az óvárosi Erőmű út – Kossuth utcai kereszteződésénél, valamint az Erkel Ferenc körút – Eötvös utcánál. A városban már négy lézeres világítóval felszerelt zebra található, amelyek nagyban segítik a biztonságos átkelést és a figyelmesebb autóvezetést. A zebra keretét négy darab 120 centiméter magas oszlop adja, amelyek érzékelővel és villogókkal vannak felszerelve, ezek jelzik, amikor a gyalogos a zebrához ér.

Sötétedés után bekapcsol a lézeres lábvilágítási funkció; az oszlopok alján lévő lézerdiódák lelépéskor vetített lézerfény csíkot hoznak létre, amely boka magasságban világítja meg a gyalogost, ezzel még jobban kiemelve őt a környezetéből. A közlekedő személy így sötétben is észrevehető lesz az autós számára. A biztonságot fokozzák a gyalogátkelőknél felfestett piktogramok, amik az átkelés során a fülhallgató, illetve a telefonhasználat szüneteltetésére hívják fel a figyelmet. Az eddigi összberuházás értéke kevesebb mint 9 millió forint, a rendszer nem igényel különösebb karbantartást.

Forrás: Százhalombattai Hírtükör

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email