zoldseges3

Az érdi kereskedők fohásza: „Nem szállhatunk el az árakkal”

zoldseges3

Az érdi kereskedők fohásza: „Nem szállhatunk el az árakkal”

Változatos technikákkal igyekeznek megtartani vevőiket az érdi zöldségesek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szőlő, alma, újkrumpli, őszibarackkal roskadásig megrakott pultok – gazdag kínálattal vár minket az őszi gyümölcs- és zöldségszezon, csak legyünk mi is elég gazdagok a bevásárláshoz. Az aszályos időszak és az energiaárak emelkedése ugyanis meglódította a kereskedők árszabását – adta hírül az Érdi Újság.

Az Agrárközgazdasági Intézet friss jelentése szerint a Budapesti Nagybani Piacon szeptember közepén 39 százalékkal kértek többet a szabadföldön termett paradicsom kilójáért, és 44 százalékkal többet a fejeskáposztáért, mint tavaly ugyanebben az időszakban – a lecsópaprika 27,3, a burgonya ára 62,5 százalékkal emelkedett.

Nem meglepő, hogy a nagybanin tapasztalt áremelkedés vízbe dobott kőként hullámzik végig a budapesti és Pest-környéki zöldségesek árszabásán – mégis, Érden találtunk egészen kedvező kínálatú, árfekvésű standokat és üzleteket is.

A Tállya utcai zöldséges például a napokban 450 forintos kilós áron kínálta a szőlőt és 349 forintért a szilvát. A piaconline.hu adatai szerint ugyanez a két árucikk szeptemberben átlagosan 1122 forintba, illetve 735 forintba került a budapesti Nagycsarnokban; és – saját összevetésünk alapján – 600, valamint 500 forintba a kispesti, Kossuth téri piacon.

Egyszerűen nem szállhatunk el az árakkal, mert akkor a nyakunkon marad a termény

– magyarázza kérdésünkre Varga Ildikó, a zöldségest működtető családi vállalkozás tagja. Az árszabás ugyanis addig tarthat, amíg az érdiek pénztárcája elbírja, az agglomerációban pedig valamivel szerényebb a vásárlóerő, mint Budapesten. Az a zöldséges rémálma, hogy a gyorsan romló földes áru két nap után is a raktáron marad.

 

Jobban megéri az ilyesmit gyorsan kipörgetni – vélik Vargáék, akik akciókkal és a kedvelői körben folytatott Facebook-reklámokkal is kínálgatják árucikkeiket.

Mint Ildikótól megtudjuk, cégük a nagybaniról is szerez be zöldséget, ahol régről ismert őstermelőktől, alsónémedi, dabasi gazdáktól vásárolnak. Kínálatukban azonban nagy teret kap az érdi termény is, a zamatos barackot például rendszeresen a Glavati családi gazdaságtól veszik.

Az Erika utcai zöldségesnél – néhány lépésre a Burger Kingtől – a jelek szerint nagy tétekben játszanak. Az akciós zsákos újkrumplit 199 forintos kilós áron, a zsákos krumplit 249 forintért hirdetik, miközben utóbbiért szeptemberben átlagosan 356 forintot kértek a fővárosi Nagycsarnokban és 363 forintot a Rákóczi téri vásárcsarnokban.

 

Olcsó náluk a kovászolni való uborka (249 forint/ kilogramm) is, amit öles betűkkel hirdetnek a kereskedés szomszédságában – a kispesti piac áraihoz képest mindenképp, hiszen ott 680 forintért is láttunk ilyen uborkát.

A Felső utcai Gyümixben már inkább fővárosi árakkal találkoztunk; igaz, itt is előfordultak slágertermékek, mint a 399 forintos kilós áron kínált, mézédes sütőtök, vagy a kilónként 299 forintba kerülő Golden alma. Információink szerint ebben a boltban a nagybaniról hozott árut kínálnak, ezt azonban nem tudtuk megerősíteni, mivel az üzlet vezetője nem kívánt nyilatkozni az Érdi Újságnak.

„Oknyomozásunk” során úgy tűnt, hogy a zöldségkereskedés afféle misztikus, kémregényekbe illő szakma, hiszen a vállalkozókat nem, vagy csak nehezen tudtuk szóra bírni. Adatgyűjtés közben rég nem élő telefonszámokkal, leállított honlapokkal találkoztunk, a tulajdonosoknak írt leveleinkre pedig nem érkezett válasz.

Varga Ildikó ebben kivételnek számított, hiszen nyíltan beszélt árszabásukról, és a vállalkozásukat érő megpróbáltatásokról is. Mint elmondta, korábban a Velencei úton működő üzletüknek hatalmas csapást jelentett, amikor parkolót létesítettek mellettük. A vásárlók kezdtek elszokni a már nehezen megközelíthető üzlettől, így a szomszédos Tállya utcába kellett áttelepedniük.

 

Helyzetüket az emelkedő rezsiárak sem könnyítették meg, a családi vállalkozás tavaly óta 30-40 százalékkal emelte árait, hogy valahogy talpon maradhasson.

 

Az említett jelenség amúgy Pesten is mindennaposnak számít: ugyanennyit emelt árain a kispesti piacon placcot bérlő őstermelő, Tamás is.

Tudja, nem is a benzin vagy a helybérlet drágult meg igazán, hanem a termesztéshez szükséges segédanyagok: a műtrágya, gyomirtó, de még a vetőmag, termény is.

A gazda úgy számolja, hogy költségei 50 százalékkal emelkedtek tavaly óta, de ezt ő is „csak” 30-40 százalékos áremeléssel tudja kompenzálni. Hogy az érdi kínálat mitől olcsóbb a fővárosihoz képest, arról egy érdi illetőségű, Ferencvárosban árusító zöldséges is beszélt lapunknak, ám nyilatkozatát csak név nélkül vállalta.

Ne felejtsük el, hogy bérleti díjak és az eladói órabérek is magasabbak Pesten, mint Érden. Egy frekventált helyen található, 30 négyzetméteres üzlethelyiségért a IX. kerületben simán elkérnek 300-400 ezer forintot havonta; a bérleti díjak Érden viszont 100-200 ezer forint között mozognak.

A pesti eladó nem szívesen mozdul meg 1800 forintos órabér alatt, míg Érden 1200-1300 forintért is vállalják a munkát, ha nem kell hozzá sokat utazni

– mutatott rá a férfi.

És szempont persze a termelők közelsége is: az Elvira-majoron át egészen Martonvásárig számos gazdától kedvező áron vásárolhatnak a helyi kereskedők. Így lehetséges, hogy a drágulás ellenére az érdi zöldség és gyümölcskínálat megfizethető marad – legalábbis egyelőre.

fotó: Érdi Újság

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email