tűzifa4-pixabay_jpg_960_720

Aki hatósági áras tűzifát venne, oldja meg a szállítást is

tűzifa4-pixabay_jpg_960_720

Aki hatósági áras tűzifát venne, oldja meg a szállítást is

A keményfa köbmétere 30 ezer, a puhafáé pedig 19 ezer forintba kerül.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A napokban elindult és április 15-ig tart a hatósági áras tűzifaprogram. A háztartások legfeljebb tíz erdei köbméter hengeres tűzifát vásárolhatnak az állami erdőgazdaságok értékesítési pontján. Míg a keményfa köbmétere 30 ezer, a puhafáé 19 ezer forintba kerül, a szállítást, darabolást a vevőnek kell megoldania. A feltételek miatt sokan nem tudják igénybe venni a lehetőséget.

„Nyugdíjas vagyok, sem elhozni, sem feldarabolni nem tudom, pedig nagy szükségem lenne a fára” – panaszkodott egyik olvasónk.

Érd a Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckevei erdészetéhez tartozik, jelenleg Szigetmonostornál végeznek fakitermelést a Megyeri-híd lábánál. A Ráckevei Erdészetnek puhafa-állománya van, csak nyárfával foglalkozik.

“Érdről nagyon sok megkeresést kapunk, mindenkinek ezt a választ tudom adni. Aki fát szeretne vásárolni, csak puhafát tudok ajánlani. És Érdtől viszonylag távol eső helyen. Aki  keményfához ragaszkodik, az a Budakeszi Erdészettől tud vásárolni” – mondta Tóth Péter erdészetvezető, aki szerint inkább a keményfát keresik az érdiek.

„Tudni kell, hogy Érd környékén nincsenek ilyen erdők, az akácot, bükköt távoli területekről hozták be a kereskedők. A nyárfát a lakosság nem ismeri, nem bízik abban, hogy normál, jó tűzifa. Én ilyenkor el szoktam mondani a kedvező tapasztalataimat – mi is azt használjuk az erdészházban -, és van, aki él a lehetőséggel” – folytatta az erdészetvezető.

Csak friss vágásból

Kérdés, hogy a frissen kitermelt fának mekkora a nedvességtartalma. „Ezt mindenkinek elmondjuk: körülbelül 40 százalék. De a távolabbról behozott bükkel is ugyanez a helyzet. És ilyen tekintetben a nyárfa még jobb is: a sejtszerkezete miatt a benne lévő szabad vizet gyorsabban kiadja magából, ezért hamarabb szárad, mint egy kemény lombos fa.”

Aki teheti, éljen most a nyárfavásárlási lehetőséggel, mert amíg kitart a tavalyi tűzifája, addig is szárad az idei. Aki viszont a keményfához ragaszkodik, a Budakeszi Erdészettől rendelhet. Ott lehetőség szerint a szállításban is tudnak segíteni.

Itt igényelhetnek tűzifát az érdiek:

Budakeszi Erdészet központi telephely: 2092 Budakeszi Kísérleti Telep

Telefonszámok:

  • 23/457-857
  • 20/984-6197

E-mail:

  • budakeszi@pprt.hu
  • lampert.zsolt@pprt.hu

Ráckevei Erdészeti Iroda: 2300 Ráckeve, Erdész u. 4.

  • 24/513-320
  • rackeve@pprt.hu

 

fotó: pixabay.com

fotó: Érdi Újság

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email