pek2_kenyer_jpg_pixabay

650 ezret kereshet egy baracskai börtönpék a szabadulás után

pek2_kenyer_jpg_pixabay

650 ezret kereshet egy baracskai börtönpék a szabadulás után

A szabálysértésért Baracskára került ismert fotós-tévés újságíró is ezt a szakmát szeretné kitanulni a rács mögött.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A pékeknél hiába az átlag feletti fizetés, továbbra is nagy a munkaerőhiány a sütödékben. Egy diósdi pékség például a minap 650 ezer forintos fizetésért keresett szakembert, mellé még bónuszt is kínált. Miközben vidéken is fél millió forintos kezdőfizetésért keresnek pékeket, a baracskai börtön  pékségében 120 rab dolgozik, több mint 10 éve tanítják nekik a szakmát.

A szabálysértésért jogerősen elítélt, ismert fotós-televíziós újságíró, Sz. Géza a múlt héten csütörtökön kezdte meg a szabadságvesztésének letöltését a baracskai börtönben.

– Amennyiben lehetőség nyílik rá, kérni fogjuk, hogy a védencem is bekapcsolódhasson a pékek első éves képzésébe. Ha pedig majd feltételesen szabadlábra kerül, reményeink szerint az otthonából, nyomkövető használatával járhat a szakmunkásképző iskolába – bizakodott Kelemen Tamás ügyvéd, Sz. Géza védője.

Hozzátette: Baracskán az elítélteknek lehetősége van dolgozni és tanulni, nem is kérdés, hogy így sokkal gyorsabban és hasznosabban telik számukra bent töltött idő.

Tény, hogy az első évfolyam általában 25-30 fős létszámmal indul, de csak minden harmadik elítélt szerez szakmunkás bizonyítványt. Ennek oka, hogy menet közben az elítéltek egy részének letelik a büntetése, a másik fele egyéb okok miatt lemorzsolódik. Aki viszont sikeresen levizsgázik, nagy eséllyel tud elhelyezkedni szabadulást követően a pék szakmában.

 

 

A HACCP és ISO minősítéssel rendelkező baracskai börtönpékség 13 büntetés-végrehajtási intézetben elhelyezett, összesen 13 ezer fogvatartottat lát el pékáruval, azonban kapacitásai kihasználtságának jelentős része külső piacok felé irányul.

Hiszen a belső ellátáson kívül számos külső partnert (iskolákat, óvodákat, kórházakat, szállodákat, idős otthonokat, boltokat, büféket, nagykereskedő partnereket) is ellát napi szinten. A közel 350 féle termék gyártása mesterpék és pék  munkáltatók irányításával és ellenőrzésével zajlik – tudta meg az ÉrdMost a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) Kommunikációs Főosztályától.

A fagyasztó- és hűtő-kapacitás révén lehetőség van nagyobb mennyiségű késztermék egyidejű gyártására is. Az Annamajori Kft. szerepe jelentős a büntetésvégrehajtási szervezet belső ellátásában, hiszen az itt zajló termeléssel nagyban hozzájárul a büntetés-végrehajtási szervezet részben önfenntartóvá válásához.

A BVOP tájékoztatása szerint 2022. májusban 9 vizsgázó fogvatartott mindegyike sikeresen teljesítette a pék szakképzés gyakorlati vizsgakövetelményeit. A következő pék szakképzést 2022. október 1-től tervezik indítani 12 fővel.

kovaszos_kenyer_stockfoto

Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában elhelyezett elítélteket foglalkoztató pékség magas színvonalú berendezésekkel és technológiával rendelkezik. Az itt dolgozók és tanulók minden munkafolyamatot és technológiát elsajátítanak, szakmai felkészültségük kiváló.

A pékségben a munka mellett történik az elméleti és gyakorlati oktatás. Az oktatáson való részvételért ösztöndíjat, a munkavégzésért munkabért kapnak. Ebből fizetik a bűnügyi költségeiket is.

Fotók: illusztráció/Pixabay, Stockfotó

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email