szennyviztisztito_220923

A fél csirkétől a bankkártyáig – az érdi csatorna rejtélyei

Estig még lehet jelentkezni az ÉTCS szombati nyílt napjára.

Az Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. 2022. június 25-én ünnepelte alapításának 10. évfordulóját, amit nyílt nappal ünnepelnek: szombaton 9 -s 16.30 között fogadják a látogatókat a Sulák utca végén található szennyvíztisztító telepen.

Balogh-Antal Vivien környezetvédelmi előadótól megtudtuk: a nyílt napon az ÉTCS szakemberei megmutatják, mi történik a szennyvízzel, miután távozik a lefolyókon keresztül. Bemutatják, hogyan történik az ártalmatlanítás, miként fejlesztenek a szennyvízből biogázt – sőt, azt is megtekinthetik az érdeklődők, mi minden kerül véletlenül vagy direkt a csatornába (már ami ebből jó ízléssel megmutatható).

Ezeket az ÉTCS munkatársai távolítják el a rendszerből, hiszen akár a nagy átemelőkről, akár a házi szivattyúkról van szó, az idegen tárgyak rendszeresen okoznak meghibásodásokat.

Íme a lista, a teljesség igénye nélkül:

Mobiltelefonok, bankkártyák, gyerekjátékok – és ami ugyan nem kiállítható a nagyközönség előtt, de attól még előfordul: intim higiéniai és gyermekápolási eszközök, felmosórongyok, fehérneműk, fadarabok, kövek, disznóbél, vagy akár egy fél csirke…

“Ma azért már jobb a helyzet, mint tíz esztendővel ezelőtt, de továbbra is szükség van arra, hogy tudatosítsuk: mi kerülhet a szennyvízcsatornába és mi nem” – mondta az ÉrdMostnak Balogh-Antal Vivien.

Ő kezeli a jelentkezéseket; péntek reggelig 131-en jelezték, hogy szeretnének részt venni a nyílt napon. “Nagyon örülök, hogy ilyen sokan érdeklődnek a munkánk iránt. Félóránként indulnak a csoportok, összesen háromszáz helyünk van, így még lehet jelentkezni. Délelőtt 9-től 11-ig megteltek a helyek, de 11:30-tól az összes csoporthoz tudnak még csatlakozni a látogatók. Péntek este nyolc órakor zárjuk a jelentkezéseket, tehát aki szeretne, az még tud regisztrálni” – hangsúlyozta a környezetvédelmi előadó.

Az ingyenes eseményre ezen az űrlapon lehet jelentkezni. Az ÉTCS kéri a jelentkezőket, hogy a lefoglalt időpont előtt 10-15 perccel érkezzenek meg a telepre.

Fontos, hogy a szennyvíztisztító csak tíz éves kor felett látogatható.

Bővebb információt itt találnak a rendezvényről.

Fotó: Ádám Katalin (archív)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email