szennyviztisztito_220923

A fél csirkétől a bankkártyáig – az érdi csatorna rejtélyei

szennyviztisztito_220923

A fél csirkétől a bankkártyáig – az érdi csatorna rejtélyei

Estig még lehet jelentkezni az ÉTCS szombati nyílt napjára.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. 2022. június 25-én ünnepelte alapításának 10. évfordulóját, amit nyílt nappal ünnepelnek: szombaton 9 -s 16.30 között fogadják a látogatókat a Sulák utca végén található szennyvíztisztító telepen.

Balogh-Antal Vivien környezetvédelmi előadótól megtudtuk: a nyílt napon az ÉTCS szakemberei megmutatják, mi történik a szennyvízzel, miután távozik a lefolyókon keresztül. Bemutatják, hogyan történik az ártalmatlanítás, miként fejlesztenek a szennyvízből biogázt – sőt, azt is megtekinthetik az érdeklődők, mi minden kerül véletlenül vagy direkt a csatornába (már ami ebből jó ízléssel megmutatható).

Ezeket az ÉTCS munkatársai távolítják el a rendszerből, hiszen akár a nagy átemelőkről, akár a házi szivattyúkról van szó, az idegen tárgyak rendszeresen okoznak meghibásodásokat.

Íme a lista, a teljesség igénye nélkül:

Mobiltelefonok, bankkártyák, gyerekjátékok – és ami ugyan nem kiállítható a nagyközönség előtt, de attól még előfordul: intim higiéniai és gyermekápolási eszközök, felmosórongyok, fehérneműk, fadarabok, kövek, disznóbél, vagy akár egy fél csirke…

„Ma azért már jobb a helyzet, mint tíz esztendővel ezelőtt, de továbbra is szükség van arra, hogy tudatosítsuk: mi kerülhet a szennyvízcsatornába és mi nem” – mondta az ÉrdMostnak Balogh-Antal Vivien.

Ő kezeli a jelentkezéseket; péntek reggelig 131-en jelezték, hogy szeretnének részt venni a nyílt napon. „Nagyon örülök, hogy ilyen sokan érdeklődnek a munkánk iránt. Félóránként indulnak a csoportok, összesen háromszáz helyünk van, így még lehet jelentkezni. Délelőtt 9-től 11-ig megteltek a helyek, de 11:30-tól az összes csoporthoz tudnak még csatlakozni a látogatók. Péntek este nyolc órakor zárjuk a jelentkezéseket, tehát aki szeretne, az még tud regisztrálni” – hangsúlyozta a környezetvédelmi előadó.

Az ingyenes eseményre ezen az űrlapon lehet jelentkezni. Az ÉTCS kéri a jelentkezőket, hogy a lefoglalt időpont előtt 10-15 perccel érkezzenek meg a telepre.

Fontos, hogy a szennyvíztisztító csak tíz éves kor felett látogatható.

Bővebb információt itt találnak a rendezvényről.

Fotó: Ádám Katalin (archív)

További cikkeink

További cikkeink

Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán-Szolgáltatási Főosztály, Szociális és Egészségügyi Osztály pályázatot hirdet

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email