zoldhulladek_220920

Kézigránát, döglött macska lapult az érdi szemeteszsákban

zoldhulladek_220920

Kézigránát, döglött macska lapult az érdi szemeteszsákban

Sajnos egyáltalán nem környezettudatosak az érdiek, ha a hulladékkezelésről van szó.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Évi háromezer tonna komposzt is keletkezhet Érd zöldhulladékából: a kályha helyett már inkább szemeteszsákba kerül a levágott gally, ám a város lakói még így sem igazán környezettudatosak. Hogy mi a helyes és mi nem, arról Nyírőné Császár Adriennt, az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelő Nonprofit Kft. vezetőjét kérdeztük.

Hogyan gyűjtsük tudatosan a zöldhulladékot? Mi kerülhet cégük zsákjaiba, és mi az, amit biztosan nem visznek el?

A zöldhullladékos zsákba csak fű, lomb és aprógally kerülhet. Nem tehetünk bele tehát földet, gyümölcsöt, gyökeret, tuskót, állati tetemet, biológiailag nem lebomló hulladékot.

Állati tetemet?

– Igen, sajnos sokan így szabadulnak meg elpusztult házikedvencüktől. Munkatársaink döglött kutyát, macskát, nyulat is találtak már a zsákokban, utóbbiakat főként húsvét után. Az ilyen szennyezett csomagokat közegészségügyi okok miatt nem is tudjuk elszállítani.

Ha tényleg csak a kerti hulladékot tesszük ki, hogyan készítsük elő az ÉTH dolgozónak?

– A 120 literes zsákot annyira tömjük meg, hogy ne szakadjon ki. A vastagabb gallyakat kötegeljük külön – legfeljebb nyolc centiméteres vastagságú és egyméteres hosszúságú ágkötegeket tudunk kezelni, ölnyi méretben. Kérjük a lakosságot, az összekészítés során vegyék figyelembe, hogy a kikészített hulladékot egy embernek kell tudnia mozgatnia, méghozzá úgy, hogy az ne szóródjon szét emelés közben.

Egyszerre hány zöldhulladékos zsákot visznek el a háztartások elől munkatársaik?

– Nincs mennyiségi korlát a darabszámot illetően, csak az a fontos, hogy ÉTH-feliratú, zöld zsákokban legyen kihelyezve a hulladék. A zsákokat a Diósdi út 29. szám alatt található ügyfélszolgálatunkról, valamint a Sas u., 2. szám alatt található hulladékudvarokból vihetik el nyitvatartási időben. Érd városa és az ÉTH évente 30 zsákot ingyenesen biztosít minden lakosnak.

Akinek ennél több kellene, az ügyfélszolgálaton vásárolhat 422 Ft-ért, valamint az gazdaboltokban is megveheti a zsákokat, ahol azonban ettől eltérő lehet az ára.

Császár Adriennt az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelő Nonprofit Kft. vezetője

Honnan tudhatjuk, melyik utcából mikor viszik el a hulladékot?

– A honlapunkon, Facebook-oldalunkon, és persze az Érdi Újságban is közöljük az elszállítási rendet, valamint az utcalistákat. Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink is szívesen segítenek az érdeklődőknek.

A zöldhulladékot jelenleg 6 autóval és 18 emberrel gyűjtjük, a kommunális hulladékot 8 autó és 24 ember kezeli, a szelektívvel pedig 9 fő 3 autóval foglalkozik. Térkép alapján, mindennap más utcában dolgozunk. Ahova a rossz útviszonyok miatt nem tud kimenni a kukásautó, oda furgonnal kaptatunk fel, vagy a lakosok húzzák ki elérhető helyre a kukákat.

Ha valaki nem tud a honlapon vagy a közleményekben megadott időben kipakolni, mit tehet?

– El tudja szállítani a zöldhulladékát a Zöldhatár utcai komposztáló telepre, ahol 200 kilogrammig ingyenesen átveszik a behozott zöldhulladékot, a Sas utcában található hulladékudvaron pedig a szelektív műanyag, fém és papírhulladékot vesszük át.

A zöldhulladékhoz egyébként konténert is tudunk biztosítani, térítés ellenében: az 5 köbméteres konténert bruttó 37 ezer forintért, a 7 köbméterest bruttó 52 ezer forintért visszük ki a megadott címre, és feltöltésig kint maradhatnak. Lehetőség van arra is, hogy valaki más helyett vegyük át a zöldhulladékos zsákokat, ha felmutatunk egy meghatalmazást és egy ügyfélazonosító számot.

Milyen extrém kérésekkel fordultak a kukásokhoz az érdiek, és milyen furcsaságok kerültek elő a hulladékból, nem számítva az elhullott házi kedvenceket?

– Volt, aki azt kérte, vigyük el a kidőlt fát a háza elől. Más kukamosást rendelt munkatársainktól vagy épp azt várta volna el tőlük, hogy hordják le a lomokat az emeletes házának felső szintjéről. De az is előfordult már, hogy a kocsikísérők petárdát, sőt egyszer kézigránátot is találtak a lakossági kommunális hulladékban.

Éles volt? Mit tettek, miután meglátták a kukában?

– Hogy éles volt-e, nem tudom, de dolgozóink azonnal értesítették a rendőrséget. Szerencséjük volt, hogy időben, a kuka kinyitásakor kiszúrták a furcsa formát, mielőtt a kukásautó belső darálója megkezdte volna az őrlést. Ha tényleg valódi gránát lapult a szemétben, abból tragédia is lehetett volna.

Ezek után meg kell kérdeznem: mennyire környezettudatosak az érdiek a hulladékkezelés szempontjából?

– Sajnos egyáltalán nem azok. A várható szennyezések, a rossz helyre dobott szemét miatt minden esetben át kell válogatnunk a szelektíven gyűjtött hulladékot is. A kommunális szemetet nem, mivel az egyenesen a pusztazámori lerakóba kerül.

Az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. 11 Pest megyei város hulladékát kezeli Diósdtól Tökölig. Mennyi ebből az éves zöldhulladék-mennyiség?

– Évente körülbelül 10 ezer tonnát gyűjtünk be. Ebből Érd 3 ezer tonnát termel ki egymaga, vagyis városunk számít a legnagyobb forrásnak.

Kövessük egy kicsit a levágott fű, gallyak útját. Mi történik az elszállított hulladékkal?

– Beszállítjuk a Zöldhatár komposzttelepére. Ott kiszedik belőle az idegen anyagokat és ledarálják. Ezután folyamatos szellőztetés és keverés mellett 3-4 hónap múlva átrostálják. Ekkor már kész a komposzt, amit főleg nagyobb mezőgazdasági szereplők vásárolnak tőlünk, de vannak lakossági vevőink is.

A Zöldhatár – melynek szintén ön az ügyvezető igazgatója – nonprofit cég. Mi történik a komposztból származó bevételekkel?

– A komposztáló cég lényegében önfenntartó, így a gépek működését, a telepen dolgozók bérét is az eladott komposztból fedezzük.

A gallyakat, leveleket aprítás után biobriketté lehetne préselni, ez különösen hasznos az elszálló rezsiköltségek idején. Gondolkodtak már a brikettáláson?

– Még nem. Közszolgáltatóként az alaptevékenységünkre fókuszálunk, vagyis a hulladék gyűjtésére és megfelelő kezeltetésére, a Zöldhatár esetében pedig a komposztálásra.

Hogyan hat a rezsiárak emelkedése a cégük működésére?

– Átlagosan 25-30 százalékos többletkiadással számoltunk. Menedzsmentünk azonban folyamatosan azon dolgozik, hogy a külső körülmények ellenére változatlan minőséggel és létszámmal dolgozzunk tovább.

Szolgáltatásaik díja növekedhet a pénzügyi-gazdasági válság hatására?

– Átvevő partnereink emelik a kezelési díjaikat, az elkülönítetten gyűjtött csomagolási hulladék átvételi árai pedig folyamatosan csökkenek. Ezen kívül a rezsiárak is drasztikusan megemelkedtek, amit szintén kompenzálnunk kell. Első lépésként kénytelenek voltunk a hulladékudvar szolgáltatási díjait megnövelni, azonban ez az emelés átlagosan mindössze 10-20 forintot jelent kilónként.

Mit tanácsolna az érdieknek, hogyan csökkentsék szemétkibocsátásukat, ökológiai lábnyomukat?

– Főleg azt, hogy minél kevesebb szeméttel járó árucikkeket vásároljanak. Sajnos nem minden csomagolás újrahasznosítható, és a magas rezsiárak mellett a papírhulladék-feldolgozás már nem éri meg a gyárak számára. Egyszerűen nem tudják eladni az újrahasznosított papírt annyiért, mint amennyibe a feldolgozása került.

Ezen kívül sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni otthonukban a hulladék megfelelő válogatására, hiszen még mindig nagyon sok hasznosítható hulladék kerül a vegyes kukába, a szelektívben pedig nagyon sok a nem hasznosítható hulladék. Minden érdi lakos díjmentesen kaphat tőlünk egy, az üvegek gyűjtésére alkalmas kukát, amelyet havonta egyszer ürítünk. Sajnos, eddig a lakosság elenyésző része élt ezzel a lehetőséggel.

Ezen a héten, szeptember 24-én az alábbi utcákból viszik el a zöldhulladékot:

Ács u., Aggteleki u., Ajnácskő u., Aknász u., Aradi u., Aszfaltozó u., Asztalos u., Bádogos Bajcsy-Zs út Bakonyi. Bányász u., Barlang u., Bérc u., Betonozó u., Bihari u., Bikszádi u., Bognár u., Borszéki u., Börzsönyi u., Brassói u., Burkoló u., Búvár u., Bükk u., Cserhalmi u., Cserhát u., Csigás u., Csillés u., Csiszoló u., Csobánci u., Csókakó u., Csúcs u., Csurgói u., Daróci u., Daróci u., Darukezelő u., Debrői u., Detrekő u., Dévai u., Dévényi u., Drégely u., Egervári u., Esztergályos u., Fametsző u., Faműves u., Faragó u., Fátra u., Favágó u., Fazekas u., Felvici u., Fényező u., Festő u., Firtos u., Fogarasi u., Földmérő u., Földmunkás u., Fraknó u., Fűtő u., Fuvaros u., Füleki u., Fűrészelő u., Füzérvári u., Gépész u., Hargitai u., Hegesztő u., Hegyalja u., Iglói u., Írottkő u., Kalotaszegi u., Kárpáti u., Kassai u., Késmárki u., Kolozsvári u., Komáromi u., Komlói u., Körmöci u., Korompai u., Kőhalmi u., Kőszegi u., Krasznahorkai u., Kubikus u., Liptói u., Lőcsei út Mátra u., Mecseki u., Murányi u., Naszályi u., Nógrádi u., Orom u., Radnai u., Regéci u., Retyezáti u., Rozsnyói u., Salgói u., Selmeci u., Somogyvári u., Somoskő u., Sóskúti út. Szendrői u., Szigetvári u., Sziklás u., Szirtes u., Szovátai u., Tárnoki út (Bajcsy-Zs. út és a Kolozsvári utca között) Tátra u., Temesvári u., Tömösi u., Tordai u., Torockói u., Törcsvári u., Trencséni u., Tusnádi u., Ungvári u., Üveges u., Vereckei u., Vihorlát u., Vízmosás u., Zengő u., Zilahi u., Zólyomi u.

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email