csuka_20220920

„Ha még élek, szeretném a Jószomszédság Könyvtárát is megnyitni”

csuka_20220920

„Ha még élek, szeretném a Jószomszédság Könyvtárát is megnyitni”

121 éve született Csuka Zoltán költő, műfordít . Emléke előtt különleges előadással tisztelegnek 21-én.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Az egy égbolt alatt élő kis népeknek jobban meg kell ismerniük egymást, mert csak így juthatnak el egymás megbecsüléséhez és szeretetéhez is… Két év múlva, ha még élek, szeretném a Jószomszédság Könyvtárát is megnyitni az olvasók előtt… És mindezért semmit sem kérek senkitől, de azt igen, hogy a közösség a gondolat megvalósításában segítségemre legyen.”

A femti sorokat  Csuka Zoltán, a Jószomszédság Könyvtára (ma a Csuka Zoltán Városi Könyvtár fiókkönyvtára) megalapítója vetette papírra 1974-ben.

A városi könyvtár  – amely 1990-ben vette fel a vajdasági magyar irodalom megteremtőjének nevét – Csuka Zoltán 1984-ben bekövetkezett halála óta ápolja azt a szellemi örökséget, amit  a József Attila-díjas költő, műfordító, Érd első díszpolgára hagyott a városra. Megemlékezések, koszorúzások, beszélgetések és előadások formájában rendszeresen tisztelegnek a költő emléke előtt, aki  a lakóházát és gazdag könyvgyűjteményét is a városra hagyta.

Csuka Zoltán 1901. szeptember 22-én született Zichyfalván, majd évekig élt Pécsett. 1921-től 1933-ig ismét születése színhelyén, a Vajdaságban lakott, Újvidéken találta meg a helyét. Ebben a tizenkét esztendőben közösséget hozott létre maga körül – azt kapta meg benne a vajdasági szellemi élet, amire szüksége volt: a hitet nyújtó költőt, a szerkesztőt, a szervezőt.

Ezt a két világháború közti időszakot eleveníti fel a könyvtárban Hicsik Dóra, a Szabadkai Városi Múzeum könyvtárosa, aki a szabadkai Napló életét mutatja be. Hicsik Dóra nem először látogat el a városi könyvtárba: tavaly szeptemberben Kosztolányi Dezsőről tartott előadást.

Csuka Zoltán életéről, munkásságáról bővebben a könyvtár honlapján olvashat.

 

 

Fotó: Csuka Zoltán Városi Könyvtár

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email