Forint-pixabay

Rezsitámogatás: szoros a határidő, most kell futni a pénz után

Forint-pixabay

Rezsitámogatás: szoros a határidő, most kell futni a pénz után

A többlakásos, de nem társasházban élők gyorsan kérjenek támogatást, mert nagyon rövid a határidő.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy péntek reggel született kormányrendelet arról tájékoztatta az önkormányzatokat, hogy a nagy házban élő lakóközösségek is igényelhetik a rezsicsökkentett árat a meghatározott kedvezmény mértékéig.
– Eddig már 400-an jelentkeztek az érdi önkormányzatnál hatósági igazolásért, de vélhetően ez a szám több ezer is lehet – nyilatkozta az ÉrdMostnak László Ferenc, az érdi önkormányzat kommunikációs vezetője. – A testületünk dilemmája az volt, hogy a hatósági igazolás kitöltéséhez semmilyen nyomtatvány nincs, nyolc nap alatt pedig lehetetlen ilyen sok házat helyszíni szemlézni.
László Ferenc úgy vélte, a kormány nem gondolta végig, teljesíthető-e a rendelet, aminek betartásához se szabályokat, se egyéb feltételeket nem biztosított. A sajtófőnök szerint kaptak ugyan tájékoztató anyagot a Miniszterelnökségtől és a Belügyminisztériumtól, de ezek olyan kikötéseket tartalmaztak, amik  a kormányrendeletben nem egyértelműen szerepeltek.
csozik_laszlo-4697
– Mivel az önkormányzat számára a kormányrendelet a követendő, és nem egy levél, jogászokkal egyeztetve egyeztettünk, majd önkormányzati szövetségekkel is konzultáltunk. Ezek szellemében Csőzik László az alábbi közleményt tette közzé a Facebook oldalán:
„A kormány minden ígéretét megszegve eltörölte a rezsicsökkentés vívmányait. Most nyitottak egy kiskaput azoknak, akik olyan házakban élnek, ahol több lakóegység van, de nincs külön mérőóra, illetve az ingatlan jogilag nem minősül társasháznak. Az itt élők lakóegységenként – a kormány által megszabott mennyiségig (havi 144 köbméter) – élhetnek a kedvezményes árral, de ehhez be kell szerezniük a település jegyzőjétől egy bizonyítványt – írta Csőzik László polgármester.
Így folytatta: „Az elmúlt napokban 400-an jelentkeztek az önkormányzatunknál, tehát óriási az érdeklődés.
Türelmüket köszönöm: mivel minket is villámcsapásként ért a péntek éjjel kiadott kormányrendelet – az önkormányzatokkal újfent senki sem egyeztetett -, tisztázni kellett, hogy mi a pontos teendő. Ugyanis tartottunk attól, hogy a zavaros jogszabályt esetleg félreértjük, s ebből önöknek lehet kára. Nem egyszerű, mert a rendelet ködösít, ráadásul tartalmaz egy rendkívül szigorú büntetést: akiről kiderül, hogy jogosulatlanul veszi igénybe a kedvezményt, az a piaci ár (most 30 forint/Megajoul körül van) másfélszeresét fizeti vissza!”
„…Szerettük volna, ha minél hamarabb, minél több érdi kapja meg ezt a lehetőséget. Még az eljárásrend sem volt világos: egy hétfői belügyi levél szerint a jegyzőnek ki kell szállnia a kérvényezőhöz, ám a rendeletből nem derül ki, kötelező-e a helyszíni szemle. Több jogász tanácsát kikérve végül úgy döntöttünk, az érdi városvezetés mindent megtesz azért, hogy felpörgessük a hatósági bizonyítványok kiadását:
⏩ az időt rabló helyszíni szemlét mellőzve jóhiszeműen, a lehető leghamarabb kiadjuk az igazolást mindenkinek, aki azt az előírásoknak megfelelően kérelmezi.”
„A polgármester szerint ugyanakkor a rendelet több feltételt is támaszt – ami megköti az önkormányzatok kezét –, érdemes tehát a feltételeket alaposan átböngészni:
1️⃣ azok vehetik igénybe, akik olyan ingatlanban laknak, ahol legalább 2, maximum 4 „lakás rendeltetési egység” van;
2️⃣ ez leegyszerűsítve olyan ingatlanrészeket jelent, amelyekhez külön pihenést, főzést, tisztálkodást biztosító helyiségek tartoznak
3️⃣ ezek meglétéről 8 napon belül a településünk jegyzője ad ki hatósági bizonyítványt;
4️⃣ ezt egyszerű e-mailben nem, de elektronikusan lehet kérvényezni: vagy ügyfélkapun keresztül, vagy a foldgazbizonyitvany@erd.hu címre küldött, elektronikus, AVDH-s aláírással ellátott kérelemmel;
5️⃣ akinek nincs ügyfélkapuja, postai úton vagy személyesen kérvényezheti a Polgármesteri Hivatalban;
6️⃣ a jegyző által kiadott hatósági bizonyítványt a polgároknak el kell küldeniük a Kormány felügyelete alatt álló, állami MVM Next gázszolgáltatónak, amely a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől biztosíthatja a rezsicsökkentett árat lakóegységenként.”
„Kérjük azokat, akik nem így adták be a kérvényüket, gyorsan korrigáljanak, hiszen nem térhetünk el az előírásoktól!
Segítjük az érdieket abban, hogy már az őszi fűtési szezonban igénybe vehessék a kedvezményes árat!

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email