gazszamla_220913

Az ÉrdMost nem hagyja, hogy olvasóit becsapja a gázszámla

gazszamla_220913

Az ÉrdMost nem hagyja, hogy olvasóit becsapja a gázszámla

Utánajártunk, hogyan lehet a számlán szereplő adatokat értelmezni, és mit tehetünk, ha nem értünk egyet a számla értékével.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mielőtt a számlarészletezőn szereplő adatokat értelmeznénk, fontos eldönteni, hogy állandó összegű, havi részszámlát, azaz átalányt fizetünk, vagy a tényleges fogyasztás alapján kapjuk az elszámoló számlát. A két elszámolási forma különbözősége ugyanis félreértésekre adhat okot. Ha minden hónapban bediktáljuk az elhasznált köbméter mennyiségét – vagyis tényleges fogyasztás alapján fizetünk -, akkor minden hónapban elszámoló számlát kapunk.

Amennyiben átalányt fizetünk, akkor egy évben csak egyszer kapunk elszámoló számlát, és havi rendszerességgel a részszámlát kell befizetni. Ebben az esetben – az előző évben elhasznált gáz mennyisége, valamint az elmúlt 20 év időjárásának figyelembevételével – a szolgáltató ajánlja meg az aktuális havi részszámla értékét – írja az Érdi Újság.

A felhasználó az éves elszámolási időszakon belül egy alkalommal, a felhasználási helyére vonatkozó éves elszámoló számla kiállítását követő 30 napon belül kérheti a számlázás módjának (egyenletes részszámlázás, hőmérsékletfüggő részszámlázás vagy a felhasználó általi mérőállásközlés alapján történő számlázás) módosítását, ettől eltérni csak az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. hozzájárulása esetén lehet.

Mi bújik meg a részletekben?

Lássuk a számlarészletezőt. A leolvasás módja (LM) lehet: Leol – leolvasás elosztói engedélyes által; Becs – becsült; Dikt – fogyasztó által diktált; Ell – elosztói ellenőrzés. A szolgáltatóknak fel kell tüntetnie a korrekciós tényező értékét is. A háztartási alapdíj fogyasztástól függetlenül fizetendő, minden hónapban ugyanannyiba kerül. A korrekciós tényezőben azt tüntetik fel, hogy a gáz térfogata a hőmérséklettel és a légköri nyomással változik. Ezért az egységes elszámolás érdekében a gázmérőn leolvasott, üzemi állapotú gázmennyiséget gáztechnikai normálállapotra számítják át a négy tizedes pontossággal meghatározott korrekciós tényező alkalmazásával. Elszámoló számla esetén a korrekciós tényező értéke az aktuálisan elszámolt időszak napi tényértékeinek átlaga.

A számlán szerepel a fűtőérték, amely 33-35 MJ (megajoule)/m3 közötti értéket tartalmaz (Érden ez az érték a mostani számlákon 34,76 MJ/m3). A részszámla szolgáltatás megnevezése rovatban a részérték sorban található, hogy az adott számla mely szolgáltatási időszakra – itt egy tól-ig dátum szerepel – vonatkozik. A következő, elszámolt mennyiség rovatban a köbméterben megadott aktuális havi fogyasztás szerepel, közvetlenül mellette pedig a korrekciós tényezőre vonatkozó adatot közlik.

A számla két tételből, gázdíjból és alapdíjból áll, de ha jogosultak vagyunk gázártámogatásra, akkor harmadik tételként ez is szerepelhet a szolgáltatások között. A fűtőérték mellett található elszámolt hő mennyisége rovatban az adott időszakban elhasznált MJ értéket olvashatjuk. Ezt az összeget úgy kapjuk meg, hogy a köbméterben elszámolt mennyiséget megszorozzuk a fűtőértékkel. Az így kapott számot be kell szorozni a számlában található egységár alatti számmal – ami azt mutatja, hogy mennyiben kerül egy MJ hő -, így megkapjuk a fizetendő gázdíj nettó értékét.

A földgázfogyasztás árkategóriák szerinti tételsorban az I. és II. árkategóriában összesen elszámolt hőmennyiség összege (kivéve a fogyasztói közösségeket) szerepel. A 20 m3/h alatti egyedi gázmérővel rendelkező ügyfelek számára két árkategória van: az I. árkategóriához alacsonyabb, a II.-hoz magasabb egységár tartozik. Az I. árkategóriás gázárral elszámolható mennyiség (a nagycsaládos-kedvezményben foglaltaktól eltekintve) felhasználási helyenként és naptári évenként 41.040 MJ, kb. 1200 m3 lehet. Efölött a II. árkategória díjszabása lép érvénybe. Az éves elszámoló számlán a két leolvasás közötti időszak számított átlagos fűtőértékével számol az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. Az elszámolt időszakban fogyasztott hőmennyiséget (MJ) az elfogyasztott köbméterek (induló és záró mérőállás különbsége), a korrekciós tényező és a fűtőérték szorzata adja. A díjazás Ft/MJ árak szerint az elfogyasztott hőmennyiség alapján történik. A számla végösszegét a már említett biztonsági készletezési díj, a korrekciós tényezővel, és a háztartási alapdíjjal kiegészítve kapjuk meg.

 

Ha nem értünk egyet

Ha nem értünk egyet a számla tartalmával, és nem tartjuk indokoltnak a végösszeget, kérhetjük a bemutatott számla helyesbítését a számlát kiállítótól, aki köteles a kifogást megvizsgálni. A vizsgálat eredményéről a fogyasztót legkésőbb a kifogás kézhezvételétől számított 15 napon belül írásban kell értesíteni, olvasható az Energiaklub honlapján. A helyesbítés iránti kérelem miatt csak akkor lehet elodázni a számla befizetésének határidejét, ha a kifogásolt számla végösszege több mint az előző év azonos időszakára vetített díj kétszerese. A kérelemnek csak ebben az esetben van halasztó hatálya a számla kiegyenlítésére. A számlákat tehát érdemes mindig megőrizni, ha ezt nem tettük meg, a gázszolgáltató ügyfélszolgálatán kérjünk felvilágosítást a korábbi számlákról.

Ha a fogyasztót visszatérítés illeti meg, a szolgáltatónak kötelessége az összeget visszatéríteni (átutalni) a bejelentés érdemi elbírálásától számított nyolc napon belül. A panasz elbírálásának határideje a kézhezvételtől számított 15 nap.

Végül, érdemes olyan fizetési módot választanunk, hogy a folyószámlánkról nem emelik le automatikusan az összeget, illetve limitálhatjuk a számláról levehető összeget, hívja fel a figyelmet az Energiaklub. Így legalább meg van az esélyünk arra, hogy ha valami hibát, rendellenességet fedezünk fel a számlában, vagy túlszámlázás történik, éljünk a reklamáció lehetőségével, mielőtt a kifizetés megtörténne. A tapasztalat szerint a gázszolgáltató ügyfélszolgálatán bizalommal fordulhatunk az ügyintézőkhöz, mert nyitottak, készségesek a probléma megoldásában.

Hajtun György

Fotó: illusztráció/Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email