vikicsalád

Átverés shownak hitte az érdi család a saját kitüntetését

vikicsalád

Átverés shownak hitte az érdi család a saját kitüntetését

Barakonyi-Tóth Viktória és Hegymegi-Barakonyi Bálint szabadidejében sokat tesz a városért, megérdemelten kapták az Év Családja Díjat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nem látványosan, hanem a háttérben dolgoznak, szerveznek, intézkednek, akár környezetvédelemről, akár bringázásról vagy lakossági panaszok bejelentéséről van szó.

Meglepetésként ért titeket a díj?
Viki: Olyannyira, hogy én a Kész Átverés show-ra gyanakodtam…

Pedig nagyon sok minden tettetek a városért. Kezdjük például a környezetvédő egyesülettel, amelynek mindketten tagjai vagytok.
Igen, én négy, Bálint két éve tagja az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesületnek. Fontos számunkra a környezetvédelem és a hozzá kapcsolódó folyamatos edukáció, hogy ezzel is jobbá tegyük a közvetlen környezetünket.

Mint mondjuk az, hogy aktívan részt vesztek a szemétszedő akciókban, a gyerekekkel együtt?
Igen, bevonjuk őket is. De nem csak együtt tevékenykedünk. Bálint több javaslatot is tett a LevenDuna útvonalat illetően, segített az egyeztetésben és a felfestésben is.
És a légszennyezettség-mérők felszerelésében, beüzemelésében is oroszlánrésze volt.
Bálint: Igen, hiszen az eszközök kezeléséhez, az eredmények leolvasásához az egyesület tagjai nem értettek. Utánaolvastam, és felvettem a kapcsolatot olyanokkal, akiknek már volt tapasztalatuk.

Te vagy az egyik ügykezelője a jarokelo.hu-nak is, amely részben érdi problémákkal foglalkozik.
Ez a honlap Budapesten indult tíz éve, négy és fél éve már Érden is működünk. Heti négy-öt érdi bejelentést kezelünk. Abban segítünk, hogy az emberek jelezhessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön. Öten csináljuk, többek közt Süle Zsolt és Balla Imre is benne van a csapatban. Ha valaki ír nekünk, továbbítjuk a panaszt az illetékesnek. Általában kedvező a fogadtatás, a problémát megoldják, de előfordul az is, hogy nem kapunk választ, sajnos nem tudjuk, hogy miért… Jó lenne, ha ezen a területen változás történne.

Amikor nem önkéntes munkát végzel, mivel foglalkozol?
Egy biztonsági nyomdaipari pigmenteket gyártó cégnél vagyok vegyészmérnök.

Viki, téged sokan ismernek, hiszen a Szepes Gyula Művelődési Központ igazgatóhelyettese voltál.
Elsősorban rendezvényszervezője voltam. Aminek kapcsán próbáltam ott is zöldíteni, ahol lehetett, különös tekintettel a kisebb-nagyobb gyerekrendezvényekre, amiket éveken át szerveztem. A művház munkatársaként a másik nagy projektem a Parkvárosi Közösségi Ház beindítása volt, amit Takács Gabi kolléganőmmel együtt a nulláról építettünk fel a környékbeliek örömére. A munkám révén sok embert ismertem meg Érden, és valóban, mostanra már érdivé váltam – én ugyanis óbudai lány vagyok, a férjem révén költöztem ide, Bálint ugyanis itt nőtt fel. Egy darabig Budapesten éltünk, de amikor megszületett az idősebb gyerekünk, kiköltöztünk Érdre. Bár jelenleg Budapesten dolgozom, ettől függetlenül több szállal is kötődöm Érdhez: van egy több mint négyezer főt számláló babás-mamás facebook-csoportom, aminek érdi és környékbeli kismamák a tagjai. Aztán itt a már említett környezetvédelmi egyesület – itt élünk, itt szeretnénk jobbá tenni a mindennapokat. Az alulról jövő kezdeményezésekben hiszek. A helyi kerékpáros életben is részt veszünk – Bálint bringával jár dolgozni és tagja a Magyar Kerékpáros Klubnak. Mióta itt lakunk, részt veszünk az Érd Körbén is, házaspárként, várandósan, gyerekkel – mindenféle felállásban. Mostanra pedig már szervezője is vagyok a rendezvénynek.

Ezt is társadalmi munkaként végzed.
Természetesen. Szívügyem lett ez a rendezvény. A huszadik, jubileumi Érd Körbe programjainak szervezésében is benne voltam.

Hogy fér bele ennyi önkéntes munka az életetekbe?
Viki: Jóval többet nyüzsgök, mint Bálint, de éppen ő kell ahhoz, hogy én ezt tudjam csinálni, hiszen ilyenkor ő viszi otthon a frontot, azaz vigyáz a gyerekekre. Mellette Bálint szülei, akik Érden élnek, szintén nagyon sokat segítenek nekünk.
Bálint: Általános, hogy mikor én reggel fél hatkor felébredek, Viki már ott ül a laptop előtt, és valamilyen ügyet intéz…
Viki: De ez fordítva is így működik. Amikor Bálint merül bele a munkába – a légszennyezettség-mérőkkel mindig van valami teendő -, én vagyok jobban jelen otthon.

Van valami olyan projekt, amin szeretnétek együtt dolgozni?
Viki: A helyi környezetvédőkkel több tervünk is van. Kiemelt projektünk a Klímabarát Park, most erre fókuszálunk. Bálinttal mi mellékszereplők vagyunk ebben a programban, de ha valamiben tudunk, megyünk és segítünk, sőt, a gyerekeket is visszük magunkkal.
Bálint: Közösen veszünk részt a szemétszedő akciókban, akár szervezőként is.
Viki: Egy alkalommal például a városközpontban szedtük össze a hulladékot, mert arra gondoltunk, hogy nem csak a külterületre és az erdős részekre érdemes fókuszálni, hanem ott is, ahol mi lakunk.

Hosszú távra terveztek Érden?
Viki: Pár évvel ezelőtt, amikor megindult ez a rohamszerű betelepülés, valami eltört bennem. Azt éreztem, hogy egyre élhetetlenebbé válik ez a város, egyre nagyobbak a dugók – egyébként csak nagyon indokolt esetben indítom el az autót, akkor is főleg a gyerekek miatt. Részt vettem nyáron a közösségi gyűlésen, és ott is elmondtam: kezd kényelmetlenné válni az itt lakás. Bízom abban, hogy lesz ez jobb is – a városvezetés részéről nagyon pozitív volt a fogadtatás arra, ami a gyűlésen elhangzott, de nyilván minden változtatáshoz szükség van forrásra is, nem csupán a nyitott hozzáállásra. Amennyit tettünk a városért, joggal nevezhetjük magunkat lokálpatriótának – ez nyilván hozzájárul ahhoz, hogy itt maradjunk, és úgy tervezzük: még pár évig biztos érdiek leszünk.

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email