mohacs

Verssel, dallal emlékeznek a mohácsi vész lengyel és magyar hőseire

mohacs

Verssel, dallal emlékeznek a mohácsi vész lengyel és magyar hőseire

Tragikus sorsú püspökök és lengyel katonák emlékére gyűlnek össze Ófaluban

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

1526 júliusában a háromezer fős seregével Mohácsra induló II. Lajos király Érden vendégeskedett pár napig, Sárkány Ambrus kastélyában. Seregéhez itt, Érden, illetve Érd után lengyel katonák is csatlakoztak, akik ugyanúgy életüket áldozták a törökök elleni csatában, ahogy II. Lajos király, vagy Sárkány Ambrus.

II. Lajos Érdre érkezéséről így írt Stencinger Norbert történész: „Az ifjú uralkodó július huszadikán háromezer katonájával útnak indult Budáról a gyorsan közeledő ellenség elé. Útjának első állomása: Érd. A domboldalon álló kastély és a környék akkori tulajdonosa Ákosházy Sárkány Ambrus, a király közeli ismerőse volt. A ház ura már nem tudta személyesen köszönteni magas rangú vendégét, mivel addigra előre lovagolt a meghirdetett gyülekezési hely, Tolna felé. Az érkezéskor szomorú esemény történt: ‘… váratlan betegség ragadta el a királytól azt a lovát, mely számára mind közül a legbecsesebb és legkedvesebb volt, ez hihetetlen fájdalommal töltötte el, és sokan rossz előjelnek tekintették…’ – írta Brodarics István püspök, aki a király kíséretében szintén Érden tartózkodott.

A sereg nagy része a Duna-parton levő sík mezőn verte fel a sátrait. Az uralkodó itt tartózkodása alatt átkelt a réven a Csepel-szigetre, hogy elbúcsúzzon fiatal hitvesétől, Mária királynőtől, aki ide menekült Budáról a közeledő veszedelem elől. Néhány nap után a híres vendég és hada továbbvonult Ercsi irányába, hogy folytassa útját a csatatérre.

Rövid idő múlva újabb sereg közeledett Érd felé. Gnajárszki Lénárt lengyel nemes érkezett meg katonáival, és szintén Tolna felé tartott, hogy a magyar királyt segítse a rá támadó félelmetes ellenséggel szemben.

A rossz előjel igaznak bizonyult: a hatalmas túlerőben levő oszmánok 1526. augusztus 29-én megsemmisítő vereséget mértek a Tomori Pál által vezetett magyar seregre. Magyarország másfél óra alatt pótolhatatlan veszteségeket szenvedett, a menekülő uralkodó életét vesztette, a királyi tanács nagy része – hét püspök és huszonnyolc főúr – is meghalt. Az ország irányítás nélkül maradt.”

A lengyel és a magyar áldozatokról minden évben megemlékezik a 2004-ben alakult Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület, amely 2007-ben állíttatott emléktáblát az ófalusi oroszlános emlékmű mellett.

Ebben az esztendőben szeptember 3-án, délelőtt tíz órakor tartják a mohácsi csata 496-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget, amelyen Csőzik László polgármester köszönti majd a résztvevőket. A megemlékezésen jelen lesz Andrzej Kalinowski, a Lengyel Köztársaság konzulja, valamint Érd lengyel testvérvárosa, Lubaczów delegációja is. A megemlékezésen közreműködik a Dósdi Női Kar, Baka Györgyi költő, és Dózsa Lajos, az Érdi LEMKE titkára.

Forrás: Érdi Újság

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email