tűzifa4-pixabay_jpg_960_720

Ostrom alatt az érdi fatelepek, csak álom lesz a meleg otthon

tűzifa4-pixabay_jpg_960_720

Ostrom alatt az érdi fatelepek, csak álom lesz a meleg otthon

Az egy hónapos kiszállítási idő sem számít rendkívülinek, miközben százak várakoznak tüzelőre Érden.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Megrohamozták a fatelepeket és a klímaszaküzleteket az érdiek, miután kiderült, a kormány a rezsicsökkentést is csökkenteni fogja”- írta az Érdi Újság a július 26-i számában.  Azóta állandósultak a virtuális sorok, a százfősnél hosszabb előjegyzés általánosnak mondható valamennyi a tüzépnél. Ha fel is vesznek egyáltalán új megrendelést, komoly csúszással szállítják ki az árut.

Ha száraz, ha nedves, biztosan drágulni fog

„Mi 3-4 hetes időtartamban tudunk kiszállítani. Jelenleg is 130-an várnak nálunk tüzelőre, de egyelőre el tudjuk látni a megrendelőinket” – mondta az Érdi Újságnak Vágola László, a Tolmács utcai Tűzifaker.hu tulajdonosa. Mint mondta, telepükön januári-februári vágású, szárított tűzifát tartanak, kőrist, akácot, gyertyánfát is (ezek fűtőértékében nincs kiugró különbség, 14,9-16,9 Megajoul/kilogramm – K.T). Csakhogy a készletek kimerülhetnek, Vágola és munkatársai ezért már most az erdészeteket járják, országszerte utánpótlást keresve.

Óriási a „túljelentkezés” a Zso-Fa fakereskedésnél is, ahol már másfél hónapja nem írnak fel új vásárlót, annyi megrendelést kell teljesíteniük. Bakos Gyula, a cég munkatársa szerint havonta 150 fuvarnyi „szórt fát”, azaz négy köbméternyi, furgonplatóra szórt hasított tüzelőt tudnak szállítani, de legalább tízszer ennyire lenne igény. A Zso-Fánál ezért csak szeptember végétől regisztrálnak újabb vásárlót, hogy az őszi-téli szezonban még kiszállítsák a szükséges mennyiséget. A fakereskedés a Pilisi Parkerdővel áll szerződésben: a kérdésre, hogy légszáraz vagy nedves fát árulnak, Bakos azt mondja, vegyesen – a kitermelés helyétől és idejétől is függ, hogy az erdészet milyen árut biztosít számukra.

Mindkét fatelepnél jelentősen, akár 24-40 százalékkal is nőtt a tüzelő ára: a Tűzifakernél egy kaloda, vagyis erdészeti köbméter fa július előtt még 67 ezer forintba került, ma ugyanennyit 97 ezerért árulnak. Hónapokkal ezelőtt 97 ezer forintba került a Zso-Fa négy köbméteres szállítmánya is, ez mára 120 ezer forintra ugrott, szeptember elejétől pedig 130 ezres árra számíthatnak a vevők.

A drágulást a megkérdezett kereskedők főként rajtuk kívül álló okokkal, az inflálódó forinttal és az üzemanyagárral magyarázták, hiszen a kormány július elsejével a céges autókat is kiterelte a hatósági ársapka alól, azóta a vállalkozásoknak piaci áron kell tankolniuk.

Aranyárban is viszik a brikettet

Ha a tűzifa elérhetetlen, még mindig próbálkozhatunk a brikettel – gondolhatják többen, és felvetésük logikus, hiszen a préselt tüzelővel nem igazán lehet mellényúlni: bár drágább, mint a fa, tovább ég és nagyobb fűtőértékkel is bír, ráadásul zárt csomagolásban, szárazon vesszük meg. Csakhogy a brikett és pellet szintén extrém módon drágult az utóbbi hónapokban. A Zso-Fánál márciusban még 1300 forint volt a tízkilós fabrikett-csomag, ma már 2150 forintot kérnek ezért a kiszerelésért. Jelentős emelkedésről számolt be a kizárólag brikett- és pellet értékesítéssel foglalkozó Pellet Expert névtelenséget kérő munkatársa is: a vásárlási láz kezdetén még 2500 forintba került a legdrágább, 15 kilós kiszerelésű pelletjük, ez mára felment 4500-ra, és az árak akár kéthetente emelkednek.

tuzifa_200109

A vevők azonban így is tolonganak a Velencei úti cégnél, ahol a megszokott kiszállítás mellett már személyes átvétellel is lehet tüzelőt vásárolni. A drágulással a Pellet Expert szerint csak a piaci tendenciákat követik: a préselt tüzelőket maguk is vásárolják, ha emelkedik az ár, nekik is emelniük kell.

Van, aki feladja

A hónapos várólistákkal, tempós áremelkedésekkel azonban nem mindenki bír lépést tartani. Így járt középkorú érdi nyilatkozónk, Péter is, aki már júliusban felhagyott a fatelepek kilátástalannak tűnő ostromával. „A családi házunkban fatüzelésű csempekályha, villany és gázfűtés is van. Amikor júliusban megtudtuk, hogy a kormány teljesen váratlanul felülírja a rezsicsökkentés szabályait, arra gondoltam, hogy a fatüzelés lesz a leggazdaságosabb. Egy-két napon belül vagy 10 tüzépet, fakereskedőt hívtam fel. Közülük senki sem tudott szeptember előtt kiszállítást ígérni, akkorra is csak nyári vágású, még nedves fát ajánlottak. Pedig nem ipari mennyiséget kértem, 20-30 mázsára lett volna szükségem, hogy legyen mivel fűteni a leghidegebb napokon.” A hiábavaló kísérletezgetés helyett Péter úgy döntött, külföldről rendel fabrikettet, hátha úgy olcsóbb lesz, és mellette bekapcsolja a gáztüzelésű cirkófűtést. Úgy számol, hogy így talán csak havi 6-7 ezer forinttal nő meg rezsiszámlája a korábbi évekhez képest.

Rezsicsökkentésből gumiszabályozás

Ehhez persze az is kellene, hogy a kormány ne változtasson újra a rezsiszámítás szabályain, ne írja át az ősz folyamán a még kedvezményesen felhasználható gáz- és villamosenergia mennyiségi korlátait. Az Orbán-kabinet éveken át a megbízhatóság és stabilitás szinonimájaként emlegette a rezsicsökkentést, azt propagandaeszközként vetették be a 2022-es országgyűlési választásokon is. Ám a válság jeleire azonnal feláldozták politikai terméküket, milliók lába alól húzva ki a biztosnak hitt talajt, azóta pedig szinte heti rendszerességgel módosítják a fogyasztásra vonatkozó szabályokat.

Annyi már most sejthető, hogy Érden vaskos rezsiszámlák várhatóak. Mint júliusi cikkünkben, az érdi önkormányzattól kapott adatokra hivatkozva írtuk, az érdi házak átlagos nagysága 109 négyzetméter, a lakásoké 76 négyzetméter. A helyi házak 43 százaléka átlag feletti alapterületű, hiszen a KSH 78 négyzetméterben határozta meg az országos átlagot. Mindez együtt pedig arra utal, hogy sokan a kormány által meghatározott, még rezsicsökkentett áram- (210 kWh/hó), és gázmennyiség (144 köbméter/hó) felett fognak fogyasztani.

Koncz Tamás

Fotók: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email