22_03_29_erdmost_nincskep

Élet a kata után

22_03_29_erdmost_nincskep

Élet a kata után

A katás vállalkozásoknak az egyik elérhető opció az szja szerinti átalányadózás lehet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A katás vállalkozóknak szeptember 1-től új adózási formát kell választaniuk, ha nem felelnek meg a kata új feltételeinek, például ha magánszemélyeken kívül másnak is számláznának. Ez a taxisokra nem vonatkozik. Akik a kata új szabályainak nem felelnek, azoknak az szja szerinti átalányadózás alternatívát jelenthet – mondta el az Érd FM 101.3 kérédésére Salgó Attila, a a NAV Pest megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense.

Eddig több mint 400.000 egyéni vállalkozó élt a kata lehetőségével, közülük a legtöbben valószínűleg az átalányadózást fogják választani.
Egyéni vállalkozóknak évi 24 millió forint árbevételig jelenthet megoldást ez az adónem, kiskereskedelmi szolgáltatóknak viszont 120 millióig.

A kata-hoz köthető adminisztráció rendkívül alacsony volt, ellentétben az átalányadózással. A vállalkozóknak át kell számolniuk az éves tervüket annak érdekében, hogy eldönthessék, mely adózási forma lesz számukra a legkedvezőbb. Salgó Attila azt javasolja, hogy ebben mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, de adott esetben a NAV honalpján is található egy kalkulátor, ami bizonyos támpontokat adhat a döntéshez.

Aki egyéni vállalkozóként átalányadózással folytatná a tevékenységét, október 31-ig nyilatkoznia kell a NAV honlapján.

A szakember szerint a következő lehetőségek közül választhatnak a vállalkozók:

  • A vállalkozói jövedelemadózás esetén nagyobb bevételi értékhatár van érvényben, viszont magasabb költségekkel jár mindez.
  • Ha az egyéni vállalkozó kft-ben folytatná a tevékenységét, akkor választhatja a kisvállalati adót(kiva) is, amelynek 10% az adómértéke. Ez azoknak ajánlható, akik magasabb bérköltésggel üzemeltetik a vállalkozásukat.
  • A társasági adó esetében csak 9% az adókötelezettség, azonban ez az alacsonyabb bérköltségű vállalkozásoknak kedvez.

A kisvállalati adó mindenképpen fizetendő, a társasági adót viszont csak eredmény után kell fizetni – tájékoztatott a szakember.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás(ekho) 13% ponttal csökken szeptember 1-től, így 15 % lesz a fizetendő ekho mértéke. Ez azoknak kedvez, akik az egyszerűsített adózást támogatják és olyan tevékenységet folytatnak, amelyhez ezt igénybe lehet venni(pl. hangmérnök, sminkes, statiszta, stb.). Ezt évi 60 millió forintos árbevételig lehet választani – hangsúlyozta a szakember.

Salgó Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a kata-s vállakozóknak szeptember 12-ig kell befizetniük az augusztusra vonatkozó költségeket. Amennyiben a vállalkozó marad az új katában, azt szeptemberben mindenképpen jeleznie kell, ha nem, akkor pedig szeptember végéig adóbevallást kell készítenie.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email