tüzifa2_960_720_jpg

Csalók házalnak a tűzifával, így járjunk túl az eszükön

tüzifa2_960_720_jpg

Csalók házalnak a tűzifával, így járjunk túl az eszükön

Még szeptember sincs, de már több bejelentés érkezett a rendőrséghez a tüzelővel kapcsolatos csalás miatt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Iregszemcsén egy 59 éves nő 11 köbméter akác tűzifát rendelt egy hirdetőtől. Megállapodtak a vételárban és a szállítás idejében is. A megbeszélt napon meg is érkezett a gyanútlan hölgyhöz a fát szállító teherautó, rajta két ismeretlen férfival. Miután lepakolták a rakományt, átvették a korábban megbeszélt pénzösszeget, sietősen távoztak anélkül, hogy számlát adtak volna.

Az csak később derült ki, hogy a megbeszéltnél jóval kevesebb fát vittek a nőnek, nem is olyan tűzifát, mint amilyet megrendelt. Ezt követően a hirdető elérhetetlenné vált, a sértettet körülbelül 150 ezer Ft kár érte.

A rendőrség ezért kéri a lakosságot, hogy mindenki körültekintően járjon el a tüzelőanyag beszerzése során. Érdemes odafigyelni a következő dolgokra:

  • Még a vásárlás előtt tájékozódjunk az éppen aktuális tűzifa árakról! Az állami erdészetek honlapjairól napra kész információkat szerezhetünk ezzel kapcsolatban.
  • Csak megbízható tulajdonostól, kereskedőtől (pl.: erdészet, erdőtulajdonos, őstermelő, hivatalos fakereskedő) vásároljunk!
  • Minden esetben előre beszéljük meg az eladóval a megvásárolni kívánt tűzifa fajtáját, mennyiségét (hány köbméter, erdei köbméter, esetleg mázsa) és vételárát,  valamint a kiszállítás idejét, módját!
  • Lehetőség szerint szerezzük be az eladó és a szállító elérhetőségeit, ha tudunk, ismerőseinktől szerezzünk be róluk referenciákat!
  • Aki nem ismeri a fafajokat és/vagy nem ért a kiszállított mennyiség felméréséhez, esetleges „megsaccolásához”, az inkább kérjen meg egy hozzáértő embert, hogy legyen ott a rakomány érkezésekor! Nézze meg, hogy olyan tűzifát szállítottak-e ki, mint amilyent a vevő megrendelt és ha szükségesnek tartja, akkor mérje is fel annak mennyiségét.
  • Mindig kérjünk részletes számlát a megvásárolt fáról!  Kézzel firkált irományt ne fogadjunk el senkitől és azt sem, hogy „majd utólag küldjük a számlát”!
  • Ha a vevő, vagy a segítője nincs megelégedve a fa minőségével (nem azt kapta, amit rendelt), vagy mennyiségével, akkor a szállítónak ne engedje lerakodni a szállítmányt, szükség esetén kérjen rendőri intézkedést!
  • Számunkra ismeretlen szállító esetén mindig írjuk fel vagy jegyezzük meg az általa használt jármű rendszámát, színét, típusát, egyedi sajátosságait! Jegyezzük meg a kiszállítást végző emberek számát és kinézetét!

Amennyiben mégis csalás áldozatává válik valaki, kérjen rendőri segítséget. Ne kezdjen senki magánakcióba a vételár visszaszerzése érdekében, mert előfordulhat, hogy azzal ő maga is bűncselekményt követ el – adta hírül a police.hu.

 

fotók: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email