flat-lay-yellow-luggage-with-copy-space

Csütörtökön indul Zsombor nagy kalandja, cserediák lesz

flat-lay-yellow-luggage-with-copy-space

Csütörtökön indul Zsombor nagy kalandja, cserediák lesz

Akár a mesebeli legkisebb fiú, Lehmayer Zsombor is világgá megy szerencsét próbálni, Németországig meg sem áll.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában mutatkozott be szerda reggel Lehmayer Zsombor és édesanyja, Kaszás Ildikó. Zsombor 16 éves, a Vörösmarty Mihály Gimnázium 10. osztályos tanulója. Harmadik osztályos kora óta tanul németül, most pedig nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy 11 hónapra itt hagyja a családját és az iskoláját és Németországba költözik, ahol egy német középiskolában tanul majd.

A kamaszfiú édesanyja, Ildikó évek óta gyűjt arra, hogy fiainak biztosítani tudja ezt a lehetőséget. A család számára nem volt ismeretlen a cserediákprogram, ugyanis néhány éve Zsombor unokatestvére is így tanulta meg tökéletesen a német nyelvet.

Az ICX cserediák szervezet a világ több pontjáról választja ki azt a 20 diákot, akik számára biztosítja, hogy németországi családoknál szállást és iskolát biztosítson középiskolásoknak.

A Vörösmarty Mihály Gimnázium igazgatója,  Zsombor osztályfőnöke és némettanára is rendkívül támogató volt az utazással kapcsolatban, minden segítséget megadtak már a pályázatíráskor, amire három hetük volt tavasszal. Az édesanya elmondta, hogy későn kapcsoltak, de nagyon büszke a fiára, hogy sikerült a programba bejutnia.

Az utazás célja elsősorban a nyelvtanulás és a kapcsolatépítés. A kinti tanulmányok nem számítanak bele a magyar közoktatási rendszerbe, így Zsombornak osztályozó vizsgákat kell tennie jövő nyáron, ha 11. osztálytól a jelenlegi társaival szeretne majd tovább tanulni. Németországban is nappali tagozatos oktatásban vesz majd részt, sőt jegyeket is kap majd.

Zsombor csütörtök hajnalban utazik Hamburgba, ahol elsőként egy gólyatáborban vesz részt, majd innen utazik tovább Oldenburgba az őt fogadó családhoz, akiket még nem ismer.

A Bundáskenyér interjúját alább tudják meghallgatni:

Fotó: freepik

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email