mellrák_pixabay_jpg_13892__340

Hiába ingyenes, hiába életmentő, mégsem kell a szűrés – videó

mellrák_pixabay_jpg_13892__340

Hiába ingyenes, hiába életmentő, mégsem kell a szűrés – videó

Végzetes felelőtlenség miatt számtalan ember hal meg mellrákban, miközben az időben elvégzett szűréssel kimutatható és jól gyógyítható ez a betegség.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Drasztikusan csökkent a mammográfiai szűrésen részt vevő nők száma az elmúlt időszakban: korábban is csak 30-40 százalékos volt az arány, ám a nyáron ez tízre apadt. Pedig ez az ingyenes, korszerű, gyors, fájdalommentes vizsgálat évente tucatnyi érdi és környékbeli nő életét menti meg, hiszen az időben felismert mellrák gyógyítható – adta hírül az Érdi Újság.

Nem új keletű probléma sajnos, hogy a nők jelentős százaléka nem él a 45 és 65 év között ingyenes, meghívásos mammográfiai szűrés lehetőségével, de ilyen alacsony talán még sosem volt a részvételi arány. „A mai napon tizennégyen jöttek el a kétszázból” – mondta dr. Nahm Krisztina mammográfia szakmai vezető, radiológus. Hozzátette: szűrőcentrumuk átlagosan tízezer hölgyet hív be évente.

„Nyáron mindig kevesebben jönnek, de még a legjobbnak mondható 40 százalékos arány is azt jelenti, hogy 60 százalék nem veszi igénybe a vizsgálatot. Az átszűrtség azért valamivel jobb, mint amit a számok mutatnak, hiszen vannak magánvizsgálatok is, sokan pedig beutalóval érkeznek” – tette hozzá a doktornő. Az ingyenes szűrést kétévente végzik, behívólevél alapján, és bár ezen szerepel egy megajánlott időpont, a páciens telefonon bármikor kérhet másikat, ha neki ez nem megfelelő.

A várakozási idő és a vizsgálat sem hosszú, érdemes rászánni azt a pár percet, hiszen – mint Nahm Krisztina elmondta – Magyarországon minden hetedik, nyolcadik nőt érint ez a betegség. „Országosan évente nyolcezer hölgynél diagnosztizálnak mellrákot, és az érintettek közel fele meghal öt éven belül, mert későn ismerik fel a betegséget. Érden évente száz körül van azoknak a nőknek a száma, akiknél ilyen elváltozást találunk – egyharmadukat az orvos küldi hozzánk, mellrák gyanújával, kétharmaduknál azonban a rutinszűrés alatt derül ki, hogy gond van” – hangsúlyozta a főorvosnő, aki bemutatta azokat a rendkívül korszerű, 2019-ben beszerzett, digitális műszereket is, amelyekkel a vizsgálatokat végzik.

Videónkból megtudhatja, hogyan és milyen gépekkel végzik a mammográfiai szűrést Érden:

 

„A szűrés során négyirányú felvételt készítünk, amelyet egymástól függetlenül két orvos leletez, és dönti el, van-e olyan elváltozás, amely eltér a normálistól, és kell-e kiegészítő vizsgálat. Amennyiben igen, speciális felvételeket, ultrahangot és szükség esetén biopsziát is csinálunk, és ha szükség van MR-vizsgálatra, azt is intézzük szerződéses kapcsolatainkon keresztül. Abban is segítjük a beteget, hogy merre induljon tovább. Úgy megy tehát az onkológiai team elé, hogy az emlőre vonatkozó összes információ rendelkezésre áll” – tette hozzá.

Legjobban az egy centiméteres, illetve ez alatti mellrák gyógyítható. Minél nagyobb a daganat, annál nagyobb a valószínűsége a távolabbi hónaljnyirokcsomó-áttétnek. Ilyenkor a teljes gyógyulás esélye csökken. Érdemes tehát komolyan venni a kétévenkénti, ingyenes szűrést.

Elmondta, hogy bár sok nő tart a vizsgálat során jelentkező fájdalomtól, ez legfeljebb kellemetlenségnek mondható, és a sugárterhelés is nagyon alacsony. Azoknak, akiknek nagyon érzékeny a mellük, érdemes a menzesz utáni negyedik-ötödik nap környékén menni, mert akkor a legkevésbé érzékeny az emlő. „Aki retteg tőle, az általában azt mondja utána: nahát, ennyi volt az egész?!” – jegyezte meg a főorvosnő, aki elmondta azt is: a géppel kiszűrhető a mellrák igen korai formája is, amit az ultrahang nem mutat ki.

Ádám Katalin

 

Címlapkép: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email