aso_kapa-ss

Kinyitják a Magyar Kincsestárat a szomszédban

aso_kapa-ss

Kinyitják a Magyar Kincsestárat a szomszédban

Nem akármilyen tartalom várja az érdeklődőket a 29. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Összművészeti Fesztiválon augusztus 12-e és 21-e között. Szigetvári József fesztiváligazgató volt az ÉRD FM 101.3 reggeli műsorának a Bundáskenyérnek a vendége.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ebben az évben – látva, megtapasztalva a közösségeket érintő akár drámainak is nevezhető nehézségeket, amelyek következtében a családi, település és egyéb közösségek meggyengültek- elérkezett a társadalmi „én idő” szükségessége, amikor saját magunkkal kell foglalkozni, a saját hagyományainkat kell megélni, hogy identitásunk megerősítése által közösségeink új erőre kapjanak. Ezért nyitották fel a magyar kincsestárat, hogy előszedjenek mindent, ami a szívet, lelket erősíti, és felkészülnek 2023-ra, amikor újból készek leszünk a külföldiekkel történő nagy találkozásra.
A Summerfest Magyar Kincsestár nem kisebb dologra vállalkozik, mint hogy megértesse a közvéleménnyel miért szükséges ez az összefogás, miért kell az újrakezdésért, az élet folytatásához lélekben megerősödünk, találkoznunk, és megmártóznunk mindabban, ami miénk. A Forrás Néptáncegyüttes Független Színház mint szervező és a legkiválóbb hazai előadók, énekesek, táncosok az ország minden szegletéből, és minden generációjából azon lesznek, hogy gyönyörű perceket, és felejthetetlen élményeket szerezzenek a nézőknek.
A fesztivál központi gondolata az ünnep, az emberi lét egyik legszebb eseményéhez a találkozáshoz és az ígérettételhez, vagyis a menyegzőhöz, az esküvőhöz, a családi élet kezdetéhez kötődik. A MENYEGZŐ Ásó, kapa, nagyharang – menyegző a Kárpát-medencében című táncszínházi előadás nem csak a Summerfest esetében, hanem országosan is egyedülálló produkció.
Az ötlet Százhalombattán született: Szigetvári József a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház együttes és művészeti igazgatója ötlete alapján indult el a megvalósítás. Magyarország legjobb együttesei kaptak megszólítást, A Csokonai díjas Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Százhalombatta, a többszörös Ki-Mit-Tud győztes Nyírség Táncegyüttes Nyíregyháza, a Príma Primissima díjas Jászság Népi Együttes Jászberény, Debreceni Népi Együttes, Bartina Néptáncegyüttes Szekszárd, az Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes Budapest, mintegy 200 felnőtt táncosa, és közel 100 gyermek táncos lép fel ebben a páratlan műben.
Ugyancsak kiemelkedő jelentőségű a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Mestermunka című táncszínházi előadása, amely a Déryné Program támogatásában valósult meg. A fesztivál programjaiban a Cimbaliband, a Kalyi Jag, a Rézeleje zenekar, mint szárvendégek lépnek fel. Érdekes színfolt lesz az új utakat kereső Urban Verbunk Táncegyüttes néptáncra épülő látványszínháza. Fellépnek a hazai hivatásos társulatok legjobbjai: a Magyar Állami Népi Együttes, A Fitos Dezső Társulat, a Duna Művészegyüttes, a Szegedi Kortárs Balett is.
A fesztivál kiemelt díszvendége Kárpátalja. Százhalombattán új program indult útjára 2018-ban, amelynek célja, hogy a legveszélyeztetettebb helyzetben élő magyarokra irányítsa a figyelmet, és élő kapcsolat alakuljon ki a kárpátaljai és az anyaországi magyarok között. Az idei évben is népzenészek, néptáncosok érkeznek a fesztiválra. A Petőfi évhez kapcsolódva vendég lesz a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, a Helység kalapácsa előadással.
A családi és gyermek programok idén a hungarikumokra épülnek: a gyermekek találkozhatnak a busókkal, a komondorral, a sólyommal, és a kalocsai pingáló asszonyokkal. A mindig furfangos, győztes Vitéz László és az Bahorka Társulat várja a kicsiket. A kiállítások az ünnephez kapcsolódnak: Bajkó Bence fiatal népi iparművész maszatos selyemből készült viseletkiállítása, és az Iharos Népművészeti Egyesület tárgyi kiállítása kápráztatja el a látogatókat. Az eseményeket a Barátság Kulturális Központban, és annak külső helyszínein, a Szent István téren rendezik meg.
Részletes programok, információ:
Hallgassa meg interjúnkat Szigetvári József fesztiváligazgatóval!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email