aso_kapa-ss

Kinyitják a Magyar Kincsestárat a szomszédban

Nem akármilyen tartalom várja az érdeklődőket a 29. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Összművészeti Fesztiválon augusztus 12-e és 21-e között. Szigetvári József fesztiváligazgató volt az ÉRD FM 101.3 reggeli műsorának a Bundáskenyérnek a vendége.
Ebben az évben – látva, megtapasztalva a közösségeket érintő akár drámainak is nevezhető nehézségeket, amelyek következtében a családi, település és egyéb közösségek meggyengültek- elérkezett a társadalmi “én idő” szükségessége, amikor saját magunkkal kell foglalkozni, a saját hagyományainkat kell megélni, hogy identitásunk megerősítése által közösségeink új erőre kapjanak. Ezért nyitották fel a magyar kincsestárat, hogy előszedjenek mindent, ami a szívet, lelket erősíti, és felkészülnek 2023-ra, amikor újból készek leszünk a külföldiekkel történő nagy találkozásra.
A Summerfest Magyar Kincsestár nem kisebb dologra vállalkozik, mint hogy megértesse a közvéleménnyel miért szükséges ez az összefogás, miért kell az újrakezdésért, az élet folytatásához lélekben megerősödünk, találkoznunk, és megmártóznunk mindabban, ami miénk. A Forrás Néptáncegyüttes Független Színház mint szervező és a legkiválóbb hazai előadók, énekesek, táncosok az ország minden szegletéből, és minden generációjából azon lesznek, hogy gyönyörű perceket, és felejthetetlen élményeket szerezzenek a nézőknek.
A fesztivál központi gondolata az ünnep, az emberi lét egyik legszebb eseményéhez a találkozáshoz és az ígérettételhez, vagyis a menyegzőhöz, az esküvőhöz, a családi élet kezdetéhez kötődik. A MENYEGZŐ Ásó, kapa, nagyharang – menyegző a Kárpát-medencében című táncszínházi előadás nem csak a Summerfest esetében, hanem országosan is egyedülálló produkció.
Az ötlet Százhalombattán született: Szigetvári József a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház együttes és művészeti igazgatója ötlete alapján indult el a megvalósítás. Magyarország legjobb együttesei kaptak megszólítást, A Csokonai díjas Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Százhalombatta, a többszörös Ki-Mit-Tud győztes Nyírség Táncegyüttes Nyíregyháza, a Príma Primissima díjas Jászság Népi Együttes Jászberény, Debreceni Népi Együttes, Bartina Néptáncegyüttes Szekszárd, az Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes Budapest, mintegy 200 felnőtt táncosa, és közel 100 gyermek táncos lép fel ebben a páratlan műben.
Ugyancsak kiemelkedő jelentőségű a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Mestermunka című táncszínházi előadása, amely a Déryné Program támogatásában valósult meg. A fesztivál programjaiban a Cimbaliband, a Kalyi Jag, a Rézeleje zenekar, mint szárvendégek lépnek fel. Érdekes színfolt lesz az új utakat kereső Urban Verbunk Táncegyüttes néptáncra épülő látványszínháza. Fellépnek a hazai hivatásos társulatok legjobbjai: a Magyar Állami Népi Együttes, A Fitos Dezső Társulat, a Duna Művészegyüttes, a Szegedi Kortárs Balett is.
A fesztivál kiemelt díszvendége Kárpátalja. Százhalombattán új program indult útjára 2018-ban, amelynek célja, hogy a legveszélyeztetettebb helyzetben élő magyarokra irányítsa a figyelmet, és élő kapcsolat alakuljon ki a kárpátaljai és az anyaországi magyarok között. Az idei évben is népzenészek, néptáncosok érkeznek a fesztiválra. A Petőfi évhez kapcsolódva vendég lesz a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, a Helység kalapácsa előadással.
A családi és gyermek programok idén a hungarikumokra épülnek: a gyermekek találkozhatnak a busókkal, a komondorral, a sólyommal, és a kalocsai pingáló asszonyokkal. A mindig furfangos, győztes Vitéz László és az Bahorka Társulat várja a kicsiket. A kiállítások az ünnephez kapcsolódnak: Bajkó Bence fiatal népi iparművész maszatos selyemből készült viseletkiállítása, és az Iharos Népművészeti Egyesület tárgyi kiállítása kápráztatja el a látogatókat. Az eseményeket a Barátság Kulturális Központban, és annak külső helyszínein, a Szent István téren rendezik meg.
Részletes programok, információ:
Hallgassa meg interjúnkat Szigetvári József fesztiváligazgatóval!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email