22_03_29_erdmost_nincskep

Mi lesz az erdővel?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mi lesz az erdővel?

Kell-e aggódnunk az új tűzifarendelet miatt? Mennyi fa marad az erdőkben, ha felgyorsítják a kitermelést? Az ÉrdFM 101.3 Mészáros Pétert, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjét kérdezte.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„A vonatkozó kormányrendelet szerint amennyiben az energiaellátási krízis miatt a lakossági, illetve közületi tűzifaigény indokolja, a fenntartható kereteken belül az előre meghatározottnál több fát kell biztosítanunk. Ha ilyen krízishelyzet nem következik be, a fakitermelés az eredeti tervek szerint zajlik majd” – mondta a szóvivő.

A tűzifa iránti kereslet jelentősen megnőtt az elmúlt hetekben, fát pedig nem kapni. A szóvivő szerint az, hogy nyáron nincs elegendő készlet, teljesen megszokott.

„Amit tavaly télen kitermeltünk, az tavasszal elkelt, és ha az őszi időszakban megindul a termelés, tudunk majd fát biztosítani. A jelenlegi helyzetben nagyon megnőtt az igény, olyanok is vásárolnának tűzifát, akik eddig nem. Őket csak az őszi termelésből tudjuk kiszolgálni. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy egyes, most kitermelt fafajok nem biztos, hogy alkalmasak közvetlenül fűtésre. Az akác viszont kivágás után néhány héttel már a kazánra tehető. A rendelet is elsősorban az akác hasznosításának lehetőségét nyitja meg előttünk” – hangsúlyozta Mészáros Péter.

A Pilisi Parkerdő Zrt. erdeiben 11 millió köbméternyire tehető az élőfakészlet, ez minden évben 260-270 ezer köbméterrel növekszik, és mivel ezt nem termelik ki, folyamatosan gyarapodik az erők élőfakészlete. „Évente átlagosan 170-180 ezer köbméternyi faanyagot hasznosítunk, ennek több mint ötven százaléka lakossági felhasználásba kerül. Látva a fokozott lakossági igényeket, a társaság az év hátralevő időszakára a fakitermelés volumenét megnövelte, ezzel terveink szerint biztosítható a működési területünkön élő lakosok tűzifaellátása. A kitermelés mértéke ugyanakkor továbbra sem haladja meg az évente keletkező faanyag mennyiségét” – hangsúlyozta a szóvivő.

„Sikerült jelentős tartalékokat biztosítanunk. A mennyiségek átcsoportosíthatóak, országos szinten több százezer köbméternyi faanyagot tehetünk szükség esetén elérhetővé úgy, hogy magát az erdőt, mint Magyarország zöld tőkéjét semmiképpen nem veszélyeztetjük” – hangsúlyozta Mészáros Péter, hozzátéve: elsősorban az akácerdőket vizsgálják, hogy mi az, amit hasznosítani tudnak.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg:

 

További cikkeink

További cikkeink

Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán-Szolgáltatási Főosztály, Szociális és Egészségügyi Osztály pályázatot hirdet

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email