facanköz_220811

Megújult a Fácán köz

Ötvenhárom, térköves parkolóhely kialakítását fejezték be a napokban a Batthyány iskola, a birkózócsarnok és a Fácán óvoda környékén, zöldfelületet alakítottak ki, új, széles járdát építettek, és kialakítottak egy autóbuszöblöt is.

A Fácán közben mindig is nagy volt a forgalom; az óvodába, iskolába, a torna-, illetve a birkózócsarnokba érkezők ezt az utcát használták nemcsak áthaladásra, hanem parkolásra is, és reggel 8, valamint délután 4 óra körül kaotikus helyzetek alakultak ki az intézmények környékén (nem beszélve a sportversenyekről, amikor még a környező utcák is megteltek a parkoló autókkal). A forgalmi rend megváltoztatása mellett nagy szükség volt a parkolók megépítésére.

Most ez is megvalósul: egy komplex beruházás keretében az elmúlt időszakban ötvenhárom térköves parkolót alakítottak ki, zöldfelületekkel – olyan fákat ültettek, amelyek egy-két éven belül már árnyékot adnak. Új, széles járdát építettek, és létrehoztak egy új autóbuszöblöt is – adta hírül közösségi oldalán Csőzik László polgármester, hangsúlyozva:

Az általános iskola teljes körű átépítésének, modernizálásának, a csarnok, az új gimnázium megépítését magába foglaló projektnek  nem volt része a parkolók kiépítése. Az előző városvezetés ugyanis nem tette bele a csomagba a parkolók kialakítását, ami több szempontból is érthetetlen. Hogy lehet így iskolát tervezni a 21. században?! Ráadásul parkolók nélkül nem is kaphatna használatbavételi engedélyt a gimnázium. Az új városvezetés korrigált: mi állapodtunk meg a kivitelezővel, módosítottunk szerződést és vettük be a projektbe a parkolóépítést.

A munkálatok a Modern Városok Program büdzséjéből valósultak meg, a teljes tereprendezés, kialakítás 65 millió forintba került.

Fontos megjegyezni, hogy a Fácán köz egyirányú közlekedése a munkálatok befejezése után is megmarad, a parkolókat is ennek függvényében alakították ki (egy részük párhuzamos, más részük 45 fokot zár be az úttesttel).

A közeljövőben szeretnék folytatni a Fácán köz fejlesztését: az utca túloldalán újabb parkolókat alakítanak ki – itt már most is lehet parkolni, átmeneti jelleggel felfestettek 32 helyet. A végleges kiépítés előtt kicserélik a földben lévő nagynyomású, öreg ivóvízvezetéket, kialakítják az utca teljes csapadékvíz-elvezető rendszerét, végül új burkolatot kap majd a Fácán köz a tervek szerint.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email