22_03_29_erdmost_nincskep

Még sehol nem kellett Érden kényszerkaszálni

22_03_29_erdmost_nincskep

Még sehol nem kellett Érden kényszerkaszálni

Az augusztussal együtt beköszöntött a parlagfűszezon. A parlagfű virágpora már országszerte közepes szinten lehet, és koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik. Érden idén még nem okozott nagyobb gondot az elszaporodott gyomnövény.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kevesebb a bejelentés, közérdekű védekezést – azaz kényszerkaszálást – csupán egy alkalommal kellett elrendelni az idén Érden – közölte az Érd FM 101,3-al dr. Barabás Emőke,   Polgármesteri Hivatal Lakosságszolgálati Irodájának főosztály vezetője, aki elmondta azt is: Érden a parlagfű még nem virágzik, ezért közérdekű védekezés elrendelésére nem került sor.

Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint pedig a lakosság mintegy 20 százaléka szenved – orvos által diagnosztizált – pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka érintett. Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, egyes becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Akármelyik becslés is áll közelebb a valósághoz, az biztos, hogy milliókat érint most a parlagfűvirágzás. Viszont rengetegen csak később kapnak észbe, mikor már nagyon kínozza őket az allergia, és akkor rohannak a patikába gyógyszerért.

A védekezés elmulasztása esetén a közérdekű védekezés elrendelését növényvédelmi bírság kiszabása követi. A közérdekű védekezéssel kapcsolatos eljárás lefolytatására belterületen a jegyző, külterületen a Pest Megyei Kormányhivatal rendelkezik hatáskörrel. (A növényvédelmi bírságot minden esetben a Pest Megyei Kormányhivatal szabja ki.) Virágzó parlagfű esetén a büntetés 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet (a parlagfű fejlettségétől, mennyiségétől függően), emellett a bérlőnek, tulajdonosnak ki kell fizetnie a kényszerkaszálás költségét is. A Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Hatósági Főosztályához minden évben érkeznek parlagfüves bejelentések. Ha külterületről, kis telkekről van szó, ezeket továbbítják az illetékes kormányhivatalnak, belterület esetén a jegyző jár el. Az Országos Parlagfű Bejelentő Rendszeren  is tehetünk bejelentést: ilyenkor közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jut el a panaszunk.

A MÁV is megkezdte parlagfűirtást a hivatal felhívásainak köszönhetően. Az önkormányzat fokozottan figyelemmel kíséri ezeket a területeket is, hiszen a vasútépítés során megbolygatott terület ideális talaja a parlagfűnek.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email