parlagfueu_210618

Még sehol nem kellett Érden kényszerkaszálni

Az augusztussal együtt beköszöntött a parlagfűszezon. A parlagfű virágpora már országszerte közepes szinten lehet, és koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik. Érden idén még nem okozott nagyobb gondot az elszaporodott gyomnövény.

Kevesebb a bejelentés, közérdekű védekezést – azaz kényszerkaszálást – csupán egy alkalommal kellett elrendelni az idén Érden – közölte az Érd FM 101,3-al dr. Barabás Emőke,   Polgármesteri Hivatal Lakosságszolgálati Irodájának főosztály vezetője, aki elmondta azt is: Érden a parlagfű még nem virágzik, ezért közérdekű védekezés elrendelésére nem került sor.

Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint pedig a lakosság mintegy 20 százaléka szenved – orvos által diagnosztizált – pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka érintett. Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, egyes becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Akármelyik becslés is áll közelebb a valósághoz, az biztos, hogy milliókat érint most a parlagfűvirágzás. Viszont rengetegen csak később kapnak észbe, mikor már nagyon kínozza őket az allergia, és akkor rohannak a patikába gyógyszerért.

A védekezés elmulasztása esetén a közérdekű védekezés elrendelését növényvédelmi bírság kiszabása követi. A közérdekű védekezéssel kapcsolatos eljárás lefolytatására belterületen a jegyző, külterületen a Pest Megyei Kormányhivatal rendelkezik hatáskörrel. (A növényvédelmi bírságot minden esetben a Pest Megyei Kormányhivatal szabja ki.) Virágzó parlagfű esetén a büntetés 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet (a parlagfű fejlettségétől, mennyiségétől függően), emellett a bérlőnek, tulajdonosnak ki kell fizetnie a kényszerkaszálás költségét is. A Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Hatósági Főosztályához minden évben érkeznek parlagfüves bejelentések. Ha külterületről, kis telkekről van szó, ezeket továbbítják az illetékes kormányhivatalnak, belterület esetén a jegyző jár el. Az Országos Parlagfű Bejelentő Rendszeren  is tehetünk bejelentést: ilyenkor közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jut el a panaszunk.

A MÁV is megkezdte parlagfűirtást a hivatal felhívásainak köszönhetően. Az önkormányzat fokozottan figyelemmel kíséri ezeket a területeket is, hiszen a vasútépítés során megbolygatott terület ideális talaja a parlagfűnek.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email