romaihajo_220725

Római kalandozások

Korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután Százhalombattán. A nemzetközi projekt részeként megvalósuló, római kori hagyományőrző programba bekapcsolódhatnak az érdeklődők is.
Az Ingolstadttól (Németország) a Fekete-tengerig (Románia) tartó evezés az országokon átívelő “Living Danube Limes Interreg” projekt keretében valósul meg. A program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a római limes útvonalának emlékeire, egyúttal előhívja és támogassa az együttműködést az érintett Duna-menti települések között. A római hajó egy valós régészeti lelet alapján, korhű eszközökkel készült el német egyetemi kutatók közreműködésével, és ugyanezen csapat szervezte meg a nagyszabású evezős túrát, amelynek Magyarországon is vannak állomásai.

Most minden érdeklődő kipróbálhatja, milyen lehetett a Római Birodalom polgárának lenni Pannonia Provinciában: megcsodálhatunk egy római dunai őrhajót, amelynek feladata a limes őrzése volt.  Megismerhetjük a hajót, a kapitányt és az út részleteit, és vendégül láthatjuk a legénységet, amely mesél a kalandjaikról is, hiszen a Fekete-erdőtől indultak, és útjuk a Fekete-tengerig tart.

Aki szeretne, csatlakozhat is egy szakaszon, akár a szárazföldön kerékpárral vagy gyalogosan, akár a vízen kenuval.

A július 18-án indult evezős program ezen az oldalon követhető, a százhalombattai programot pedig a Százhalombattai Hírtükör tette közzé:

További cikkeink

Gallyaznak Érden az ELMÜ egyik hálózatának nyomvonalán, a Murányi, a Gellért, a Riminyáki, Ürmös, Kutyavári utcák környékén. Mutatjuk az érintett utcákat.

Augusztus 20-án örökbefogadó napot tart a Sirius, színes programokkal. Az utóbbi egy évben jelentősen visszaesett az érdeklődés a mentett kutyák iránt.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a keddre várható zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, többek közt Pest megyére is.

További cikkeink

Simon János Gergely, az érdi ipartestület elnöke volt a vendége a Bundáskenyér csütörtöki műsorának. A jelenlegi helyzetet a katás vállalkozók krízisként élik meg, és

Ötvenhárom, térköves parkolóhely kialakítását fejezték be a napokban a Batthyány iskola, a birkózócsarnok és a Fácán óvoda környékén, zöldfelületet alakítottak ki, új, széles járdát

Negyedik felkészülési mérkőzésén második sikerét aratta az Érd női kézilabdacsapata. Kopecz Barbaráék ezúttal a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email