romics1 (1)

Nem okoz ellátási zavart az érdi egészségügyben a KATA

romics1 (1)

Nem okoz ellátási zavart az érdi egészségügyben a KATA

A KATA szabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint ismert, 2022 szeptembertől a katások csak magánszemélyeknek számlázhatnak, így a kedvező adózási rendszerből több százezer kisvállalkozó esik ki. Magyarországon a tíz éve bevezetett adózási formát nagyjából 400 ezer kisvállalkozó használta, közülük több mint 300 ezernek új adózási forma után kell néznie – vagy új munkát keresni.

A törvénymódosítás szerint minden érintett vállalkozásnak nyilatkoznia kell majd az adóhatóság felé arról, hogy megfelel-e az új feltételeknek, és kisadózó tételes adóalanyként folytatja-e majd. Erre pedig augusztus elsejétől szeptember 25-ig lesz lehetőség.

A katás adózási szabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon.

Érden, a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgatója, Bárány Zsolt bizakodva tekint a jövőre, az Érd FM 101.3-nak kérdésünkre elmondta, hogy náluk azért nem jelent problémát a KATA változás, mert a járóbeteg-szakellátást tekintve a több mint 50 orvosból, mindössze négyen vannak, akik ezt az adózási formát választotta, a törvény kihirdetése óta egyikük sem jelezte, hogy emiatt befejezné a rendelését.

Ugyanakkor az egynapos sebészeten már más a helyzet, az ott operáló orvosok zöme és az aneszteziológus szakemberek vállalkozóként dolgoznak be a Romicsba, tekintve, hogy ők nem az érdi intézmény alkalmazottjai, de eddig ők sem jelezték, hogy fel kívánnak hagyni a tevékenységükkel.

Bárány Zsolt főigazgató elmondta, hogy sem az nem okozhat problémát az ellátásban, ha valaki alkalmazotti státuszban szeretne dolgozni az intézményben, sem pedig az, ha az adóváltozás miatt emelni szeretne valaki a díján. Azt mondta, úgy érzi, olyan lojális és szakmailag elkötelezett emberek dolgoznak a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben, akikkel biztosan meg tudnak egyezni az esetleges áralku során.

Hallgassa meg Szabó Beáta interjúját a témáról!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email