pexels-cdc-3992933

Emelkednek a számok, de ez még nem a 6. hullám

pexels-cdc-3992933

Emelkednek a számok, de ez még nem a 6. hullám

Rusvai Miklós virológus szerint a vírus fertőzőképessége nő, de a megbetegítő képessége csökken.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ez már a 6. hullám?

Hangzott el a kérdés az Érd FM reggeli műsorában, ahol csütörtökön Rusvai Miklós virológus volt a vendég.
A szakember úgy látja, hogy most valóban jóval több eset van, mint, ami ebben az időszakban megszokott az elmúlt két év alapján, viszont sehol sincs zárlat.

Ne felejtsük el, hogy tavaly nyáron még nem voltak tömegrendezvények stb., most a fesztiválok, koncertek, a Balaton Soundtól kezdve sok minden más, elsősorban a fiataloknak szóló rendezvényeket szerencsére már megrendezték, de sajnos ez azzal jár, hogy valóban megemelkedett az esetszám. Én ezt hullámnak még nem nevezném, tehát úgy gondolom, hogy ez még nem a 6. hullám, hanem csak egy esetszám-növekedés, vagy ha úgy tetszik „hullámocska”.

Egyúttal hozzátette, emlékezzünk,  januárban napi 20 ezer fölötti esetszámok voltak, most pedig napi 4 ezer van. Ha elosztjuk a tegnapi kiadott heti jelentést, akkor olyan 4-500 közötti esetszám van, ami valóban magasabb, mint tavaly ilyenkor volt, nagyjából a duplája.

Ami a variánsokat illeti, még mindig az omikronról beszélünk, de annak az 5. változata, különböző változatai, vagy altípusai vannak. Most az ún. BA5-ös változat van, ezt bizonyos helyeken már el is keresztelték nyári omikronnak, hiszen úgy tűnik, hogy nyáron is képes fertőzést okozni, amit eddig a koronavírustól vagy legalábbis ettől a sars-cov-2 koronavírustól nem szoktunk meg, fogalmazott Rusvai.

Annak kapcsán, hogy milyen tünetekre érdemes figyelni, a virológus elmondta, nagyjából most már influenza jellegű problémát okozhat a betegség, vagyis ha torokfájást, rekedtséget, hőemelkedést, izomfájást, fejfájást észlelünk, akkor kezdhetünk akár a koronavírusra is gyanakodni. Mondhatni a mostani koronavírus variánst sem tüneteiben, sem következményeiben nem különbözteti meg semmi a klasszikus influenzavírustól.

A gyengülés némileg a vírus korábban sokat hangoztatott kezelését is átírta.

Mert ugyan most is 5-7 nap karatént javasolnak a fertőzötteknek, de mivel nem kötelező, ezért senki sem ellenőrzi. A szakember azt mondja, szerencsére ez a kovid változat már senkit nem küld lélegeztetőgépre. Aki úgy is van nyilvántartva, hogy koronavírus fertőzöttként van lélegeztetőn, az is valamilyen más okból van ott.

A beszélgetésben természetesen a tesztelés illetve az oltás kérdése is felmerült. Rusvai úgy véli, a látencia most sokkal nagyobb, mint korábban volt. Egyrész keveset tesztelnek, mert már régóta nincs kötelező tesztelés, másrészt az emberek megelégednek az otthoni teszteléssel, nem fizetnek a PCR-tesztekért. Magyarán biztosra veszi, hogy a hivatalos esetszámot meg lehet szorozni mondjuk tízzel, és akkor kapjuk a valós fertőzöttek számát.

A virológus munkája egy sakkjátszma, mondja Rusvai Miklós.

Például van négy lépés, hogy szerintünk mit fog lépni a következőben a koronavírus. Erre a négyre készülünk és lehet, hogy mégis egy ötödik fog megtörténni. Tehát, az a baj, hogy ugyanúgy, mint a sakkjátszmában, kicsit kiismerhetetlen az ellenfél, de azért az esetek túlnyomó többségében abból következik be valamelyik, amire számítunk, de ez nem mindig van így.

Rusvai Miklós kifejtette, hogy a vírus két tulajdonságát kell figyelembe venni: a fertőzőképességet és a megbetegítő képességet. Ha azt vesszük, hogy mindkettő csökken, ez jó, mert ártalmatlan vírus képződik, ami ki is hal, mert a fertőzőképessége csökken, a jelenlevő variánst nem tudja kiszorítani. Ha azt vesszük, hogy növekszik a megbetegítő képessége, de csökken a fertőzőképessége, ennek a variánsnak sincs esélye, hiszen a jelenleg domináns omikron változatot nem tudja kiszorítani, alacsonyabb a szaporodóképessége, ez is kihal.

Tegyük fel, hogy nő a fertőzőképessége, csökken a megbetegítő képessége, – Rusvai ezt tartja valószínűnek, – tehát egy még szelídebb vírus, kiszorítja majd ezt a mostanit, gyakorlatilag nagyon-nagyon enyhe légzőszervi tünetet fog okozni a következő változat, még gyengébbet, mint a mostani.

Ugyanakkor a legrosszabb változatot is érdemes figyelembe venni, miszerint nő a megbetegítő és a fertőzőképessége is. Ez esetben egy új vakcinát kell készíteni ellene. Ez a legpesszimistább forgatókönyv, de szerencsére részleges védettség már van az eddigi vakcinázások és az átfertőződések révén.

Most nem érdemes vakcináztatni, ugyanis – a hírek szerint – ősszel jön ki az omikron elleni vakcina.

Ha most oltatjuk magunkat, akkor megemelkedik a védettségünk a delta, alfa és az eredeti vuhani változat ellen, mert a mostani vakcinák azok ellen készültek, de nem leszünk védettek az omikron ellen, ami a korábbi vírusok elleni védettséget viszonylag jól ki tudja játszani, véli a szalember.

Úgy gondolja, hogy Európában nem kell nagyon komoly intézkedésekre, pl: zárlat, utazáskorlátozás, kijárási korlátozás számítani. A maszkviselést azonban elképzelhetőnek tartja, hogy ismét bevezetik a tömegközeledésben, közintézményekben, de nem hiszi, hogy mondjuk tömegrendezvényeket leállítanak.

Ez a vírus már velünk lesz, ártalmasságában – én azt várom, hogy – tovább fog csökkenni, tovább gyengül, de a maszkhasználat ezzel együtt szerintem ajánlatos lesz őszi-téli időszakban, most már megszoktuk itt Európában is. Távol-keleten ugyanúgy az öltözék része volt korábban is, mint a sál meg a sapka, lehet, hogy ugyanígy polgári jogot nyer majd itt Európában is.

A Rusvai Miklóssal készült teljes beszélgetést itt tudja meghallgatni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email