mav_vaganyzar_190612

Két hét alatt csaknem félmillióan vonatoztak a Balatonhoz

2019-ben 258 ezer, tavaly 310 ezer, míg idén eddig 458 ezren választották a vasutat a tópartra tartva.

A járványhelyzet előtti azonos időszakhoz képest tehát 200 ezerrel többen váltottak jegyet balatoni járatokra.
Június közepétől jelentős kínálatbővítést hozott a főszezoni vasúti menetrend. A rekkenő hőség és a tóparton is beinduló fesztiválszezon nagyot dobott a balatoni vonatok forgalmán. A látványosan megugró számadatokra az első teljes hónap után érdemes lesz újra ránézni, de már most világos, minden eddiginél többen szállnak, ülnek vonatra a magyar tenger irányába – kommentálta az adatokat az ITM.

A MÁV-START számításai szerint 80 százalékos forgalombővülésről beszélhetünk, amit zömében a déli part generál. Tízből hét utas Aliga és Balatonszentgyörgy közötti úticélt választ.

A vonatozók túlnyomó többsége az ország más részeiből érkezik, nekik egyre könnyebb dolguk van, hiszen még sosem indult annyi hazai városból közvetlen járat a tóhoz, mint idén. 241 ezren döntöttek a vízparton hasító IC-k mellett, a legnépszerűbb az emeletes motorvonatokkal Szobról Fonyódra közlekedő Jégmadár, amelynek kihasználtsága a 98 százalékost közelíti.

De a három évvel ezelőttihez képest megduplázódott a parti települések közötti forgalom is.

A májusi, június eleji adatok is azt mutatták, hogy már a vakáció kezdete előtt többen jártak vonattal a Balatonra, mint 2019-ben, az augusztusi csúcsszezonban. Az újabb utasszámokon még inkább meglátszik, hogy a jelentős főszezoni kínálatbővítéssel egyre kényelmesebben, gyorsabban juthatunk el a tópartra vasúton – áll a minisztérium közleményében.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email