22_03_29_erdmost_nincskep

Érik az érdi bőtermő

22_03_29_erdmost_nincskep

Érik az érdi bőtermő

Az Érdi bőtermő a hazai meggytermés 20-25%-át adja, így – a betakarítható mennyiségek alapján – jelenleg kb. a szezon 10-15%-a lehet mögöttünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A hazai feldolgozóipari meggy szezonja az Érdi bőtermő betakarításával kezdetét vette. Közel egyhetes időeltérés van az ország különböző részei között: míg Dél-Dunántúlon, Pest és Bács-Kiskun megyében néhány napon belül be is fejeződik az Érdi bőtermő betakarítása, addig az északi és észak-keleti termőtájakon komolyabb mennyiségekkel most kezdődik.

Aszály: gyenge termés, súlyos méretproblémák
A mintegy három hete készített termésprognózisban úgy értékelték a helyzetet a szakértők, hogy a várható hazai termés a csapadékviszonyok és az ezáltal meghatározott gyümölcsméretek függvénye. Így csak széles intervallumban becsülhető, vagyis rosszabb esetben az elmúlt három év átlagának megfelelő 60 ezer tonna magasságában állhat meg a termés, jobb esetben ennél akár 20-30%-kal is magasabb lehet. A szezon első hete után egyre inkább úgy tűnik, hogy ezek közül a pesszimista véglet vagy akár annál rosszabb szcenárió valósul meg.

Az ok a jelentős csapadékhiányban rejlik. Az ország nagy részén most már szinte soha nem látott méreteket ölt és károkat okoz az aszály. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csapadékanomália-térképe jól mutatja a termelés gyakorlatában is érzékelt helyzetet.

Jelenleg az látszik, hogy az Érdi bőtermő esetében a gyümölcsméretek többségében elérik a feldolgozóipar által elvárt 18 mm-es átmérőt (bár a keleti országrészben itt is vannak részleges méretgondok), ami elsősorban azzal van összefüggésben, hogy e fajtánál a tavaszi fagykárok miatt relatíve gyenge a termésterhelés, így a fák rossz csapadékellátottság mellett is kinevelték az elfogadható gyümölcsméretet.

Méltánytalan árak
A szezon első hetében a meggy ára meglehetősen kedvezőtlenül, a várakozások alatt alakult. A június 7-ei helyzetértékelésben arról számoltak be, hogy a magyar meggytermelők minimális árelvárása nettó 280-300 Ft/kg.

A termelők elvárásával szemben a nettó 250 Ft/kg körüli nyitó árak (belföldi feldolgozóba beszállított, I. osztályú, hűtő-és konzervipari alapanyag meggyre vetítve) néhány nap elteltével 220 Ft/kg-ra estek vissza. Mindez azzal lehet összefüggésben, hogy a szezon elindulása ellenére – a hazai kb. 60 millió üveges meggybefőtt-gyártással szemben – eddig mindössze 5-6 millió üvegre történtek kötések, ami a piac rendkívüli óvatosságára utal, illetve tovább fokozza az eleve meglévő bizonytalanságot.

Összegezve megállapítható, hogy az elmúlt évtized talán legnehezebb meggyszezonja elé nézünk. Az óriási aszály miatt várhatóan a meggytermés több tíz százaléka méret alatti marad, amivel értékesíthetetlenné válik. Tetemes terméskieséseket és gazdasági károkat okozva termelők sokaságának. Az árviszonyok sem alakulnak kedvezően, a jelenlegi kilátások alapján vagy a termelők, vagy a feldolgozók számukra kedvezőtlen árszintet fognak realizálni. Vagyis a termékpálya valamely magyar szereplője veszteségeket szenved el. Megoldást az jelenthet, ha a meggybefőttkötések az eddig kialakulóban lévőnél jóval magasabb árszinten fognak bekövetkezni. Ezzel minden piaci szereplő életben tud maradni.

Forrás: https://www.magro.hu/

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email