lengyel-kos

Lengyelországi kalandok

lengyel-kos

Lengyelországi kalandok

Lengyelországi tanulmányi kiránduláson vett részt június elején a Kós iskola harminckét diákja, akik rengeteg élménnyel – és ha hihetünk egy régi legendának – megszépülve és élesebb látással térhettek haza.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi SZC Kós Károly Technikum évek óta vesz részt nemzetközi pályázatokon, hogy minél több diák számára biztosíthasson külföldi utazási lehetőséget. Legutóbb június 3-5. között vehetett részt harminckét diákjuk egy lengyelországi tanulmányi kiránduláson a Waczław Felczak Alapítány „Polonica Varietas” elnevezésű pályázatának köszönhetően.

A magyarországi középfokú oktatási intézmények számára meghirdetett program célja, hogy a 14-19 év közötti diákok ismerjék meg a lengyel kultúrát, a két ország történelmi kapcsolatait, illetve a hagyományos lengyel-magyar barátságból is ízelítőt kapjanak. A Kós 1 990 000 forint támogatást nyert el, amit az iskola az utazásra, a szállásra, az étkezésre és a kulturális programokra fordított – értesültünk Szemerédi Orsolya kísérőtanártól.

A kirándulás középpontjában a magyar és lengyel történelem, illetve irodalom fontos alakjai és helyszínei álltak. A diákok és kísérőik busszal utaztak, az első megálló Kassa volt: a csoport megtekintette a főteret és a Szent Erzsébet-székesegyházat, ahol II. Rákóczi Ferenc kriptája található. Lengyelországba megérkezve felkeresték Kamieniec várát, ahol néhány évig Balassi Bálint is élt.

A csoport szálláshelye Tarnówban, Bem József szülővárosában volt: megnézték Bem szobrát és síremlékét, illetve a székelykaput, amit Bem és Petőfi Sándor tiszteletére állítottak. Másnap a csoport meglátogatta a szintén Balassihoz kötődő debnói várat, majd eltöltöttek néhány órát Krakkóban, bejárták a Wawelt, az egykori királyi palotát, végigmentek a Sárkány-barlangon, és felkeresték a főtér nevezetességeit. Megkoszorúzták az I. világháború limanovai csatájának emlékművét is.

A hazautazás napján Ószandecen megnézték a IV. Béla lánya, Szent Kinga által alapított kolostort, illetve a szentté avatásakor állíttatott székelykaput, indulás előtt pedig megmosták arcukat a Kingáról elnevezett forrás vizével is, ami a legenda szerint nemcsak megszépít, hanem élesebb látással is megajándékoz. Az utolsó állomások egyike Besztercebánya főtere volt, innen a csoport a zólyomi várhoz, Balassi Bálint szülőhelyéhez utazott tovább, ahol megkoszorúzták a költő emléktábláját. A diákok rengeteg élménnyel gazdagodva értek haza, no meg rengeteg fotóval, amelyekből az iskola kiállítást rendez majd.

Az úti élményekről videofilm is készült, amit itt tekinthetnek meg:

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email