parkolo-csellengo-program-scaled-pr45hdt8kvv39f931vioz3uc8ki4k1n82yvh8bl68w

Csellengés helyett Parkoló

parkolo-csellengo-program-scaled-pr45hdt8kvv39f931vioz3uc8ki4k1n82yvh8bl68w

Csellengés helyett Parkoló

Tizenkét év feletti kamaszoknak szervez kreatív, sport-, prevenciós és drámapedagógiai programokat a Szociális Gondozó Központ.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Emma utcai ifiklubban déltől négyig foglalkozásokkal és uzsonnával várják a fiatalokat, minden program ingyenes.

A csellengő, nyári szünetben programokra vágyó gyerekeknek a város – illetve a Szociális Gondozó Központ – évek óta megszervezi a nyári Parkoló programot. Idén sincs ez másképp: június 20-ától augusztus 12-éig várják a 12-18 éveseket az Emma utca 8. szám alatt, ahol év közben az ifiklub működik.

„Idén azért végződik ilyen korán a Parkoló, mert 14-én Zánkára indulunk, bentlakásos táborba. Ezért kiemelten azt a negyvenkét gyereket várjuk a nyári foglalkozásokra, akik Zánkán is ott lesznek, így jobban összemelegszik a csapat, és mi is megismerjük őket. Természetesen rajtuk kívül is jöhet bárki, örömmel látjuk” – mondta lapunknak Tréfa Gabriella szociálpedagógus. Hogy kik mennek Zánkára, az már tavasszal eldőlt, a lehetőségre ugyanis már korábban pályázni kellett, így oda már nincsenek szabad helyek. Aki most kimaradt, a helyi programokkal vigasztalódhat, hiszen ezek is nagyon színesek és változatosak lesznek.

„Lódi Zorán kollégámmal heti váltásban leszünk a gyerekekkel, és szervezzük számukra a programokat. Úgy igyekeztük összeállítani, hogy a kreatív foglalkozások, a prevenció, a szabad játék, a drámapedagógia és a kirándulás egyaránt szerepet kapjon. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek tudjanak beszélni azokról a problémákról, amelyek foglalkoztatják őket. A programtervezet már megvan, de a megvalósítás a gyerekektől is függ, hiszen hozzájuk, az igényeikhez szeretnénk igazodni” – tette hozzá Gabi.

A Parkoló déltől délután négyig várja a 12-18 éveseket minden hétköznap. Mikor megérkeznek, elbeszélgetnek arról, ami a fiatalok szívét nyomja, rajzolnak, kézműveskednek, társasoznak, csocsóznak. A második héttől gyalogtúrát is szerveznek – például az Érdligeti-tóhoz –, külső vendég bevonásával jógabemutatót szeretnének tartani, és lennének labdajátékok, zsákbanfutás, illetve fejtörők is. Filmnézést is terveznek, de nem úgy, mint otthon, mert ezeknek a prevenciós videóknak az a lényege, hogy a történetet maguk a diákok fejezhetik be. Minden program rugalmas, és a fiatalok igényeihez alakítható, és nem kötelező minden nap, minden foglalkozáson megjelenni, de a tapasztalat az, hogy aki egyszer belekóstolt az Emma utcai nyári programokba, az visszajáró vendég lesz. „Uzsonnát is kínálunk a gyerekeknek, hiszen vannak olyanok, akiknek nincs módjuk otthon ebédelni” – fűzte hozzá Gabi, aki utcai szociális munka keretében a lakótelepi gyerekekkel foglalkozik, ezért nagy tapasztalata van abban, hogy milyen játékokat, elfoglaltságokat kedvel ez a korosztály. Többször kísért érdi gyerekeket bentlakásos táborba is.

„Zánka annyira népszerű, hogy akik már voltak, szinte azonnal jelentkeznek a következő évi turnusra. Ilyenkor figyelembe vesszük a családi hátteret és egyéb tényezőket is, hiszen az a cél, hogy azokat vigyük nyaralni, akik sem a családjukkal, sem más módon nem jutnak sehová a szünidőben” – jegyezte meg a szakember. A Parkolóra visszatérve, a program augusztus 12-én bográcsozással és minidiszkóval zárul majd: „Reméljük, akik velünk vannak a nyáron, ősszel is visszajönnek, hiszen az a cél, hogy ne csellengéssel, illetve a gyorséttermekben töltsék a szabadidejüket – az Ifiklub ősztől mindennap várja majd őket.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email